• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zaczynam prace już niedługo - GDN 22/120/8 SS + TDA 7294 !

Reakcji
0
Witam ! To znowu ja. Posłuchajcie - zdecydowałem się i napiszę co postanowiłem.

Zbuduję subwoofer i narazie podłącze go bez niczego do mojej "wieży". Przetwornikiem będzie głośnik GDN 16/50/1 8 Ohm. Obudowa (18,25 cm x 18,25 cm x 31,25 cm) o pojemności ok. 10 l wykonana z płyty wiórowej o grubości 0,7 cm. Obudowę już mam, jedynie wymaga kompletnej regeneracji i wstawienia 2 nowych ścianek : przedniej i tylnej, bo były wykonane ze sklejek i już je wybiłem. Teraz będe ją szlifował porządnie bo jest ona nie klejona okleiną, a malowana chyba bejcą do drewna. O wszystkie części się dowiedziałem. Terminal, kable, itd.

I teraz moje pytanie : moja obudowa ma być B-R czy zamknięta. Bo tego juz sam nie moge pojąć i nie moge się zdecydować. Także proszę o wszelkie sugestie, itd. Jak uzbieram dalej pieniądze to zakupię porządny wzmacniacz na przyszłość. Pozdrawiam !

Po pierwsze to głośnik sie do subwoofera nei nadaje...

A jaka obudowa to sie z artow na str glownej dowiesz...

Dozbieraj te pare złociszy i kup GDN-22-120-4-SC, a najlepiej zrobisz kupując GDN-27-150-4-SC
Szkoda kasy na tą szesnastke wydawać, jak efekty tego będą mierne.

EDIT: ty chyba już popełniłeś kupno tego głośniczka :/
Moje kondolencje :P

7mm ścianka?
Chcesz zrobić subwoofer czy karmnik?
Jedź gdzieś i kup za grosze kawałki 18mm wiórówki i oklej te nieszczęsne 7mm. Bedziesz miał porządną 25mm klejoną ścianę...

I znowuż jakieś kłopoty. Czyli uważacie, że najlepiej jeszcze tą kolumnę obić jakimiś cienkimi deskami, póżniej wezmę wszystko zeszlifuję i będzie dobrze. Mam takie deski na zbyciu. Zrobię chyba zamkniętą obudowę, ale i tak dla głiśka większego niż 18 cm będe musiał nową kolumnę zrobić, bo ta mi nic nie da. Bedzie a mała na głośnik i za mała objętościowo. Dlatego moje pytanie : C O M A M D A L E J Z R O B I Ć ?!?!?!?!?! Pozdrawiam.

P.S. Jeszcze nie kupiłem nic, jedynie mam kolumnę w opłakanym stanie i chyba ją wyrzucę.

Z twoim podejściem to najlepiej nic nie rób :P
Jak chcesz podłanczać suba na 16cm głośniku do wieży, a sub na deskach 7mm to sie aż serce kraja z współczucia.
Chyba sam już tyle wiesz że na 16cm głośniczku sie nie robi takich żeczy.
Kup większy głośnik, zrób/kup wzmak np. na TDA 7294 (70W) i będziesz miał na bank pomoc u nas zagwarantowaną w budowie tego ustrojstwa.
A tak tylko rozbawiasz ludzi tym kartonowym subem.

No Ok. Posłucham się Was. Pójdę sie dowiedzieć o większy głośnik, powiedzmy 22 cm albo nawet 27 i wtedy zrobę subwoofer z prawdziwgo zdarzenia. Wyrzycę tą kolumnę, bo z 10 l. to ja nic nie pociągnę. Także teraz mówcie wszystko, co mam zacząć robić. Liczę na Was ;] Pozdrawiam !

W moim przypadku wchodzą w grę tylko głośniki GDN, bo takie mogę u mnie w mieście dostać, a z internetu nie chcę kupować i na pewno nie kupię.

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6500 - ten mi się jakoś bardziej podoba, tylko żeby był oklejony okleiną drewnopodobną i postwiony BR na dół. Także wybierzcie treaz jakiś głośnik dla mnie. Pozdrawiam.

Na głośnik ok. 100 zł - tolerancja do 10 zł. Obudowę sam sobie zrobię tylko jak podam jaki głośnik kupiłem to ktoś mi obliczy wszystko, bo ja nie umiem, a siedze już nad tym kilka godzin (WinISD Pro) a Wy już się na ty znaczie. Teraz tylko 2 kłopoty :

-wzmak
-Br czy closed

Musicie mi w tym pomóc. Czekam na propozycje .... Pozdrawiam.

P.S. U mnie 20 cm GDN kosztuje 90 zł :)

bartekgib, kup za 120 stxa 20/300/4 AP dolozysz pare groszy i bedziesz mial juz super glsonik. wzmak mozesz kupic cos z altrona, jakis 200W albo z matrnixa. bo na nic lepszego pewnie nie bedziesz mial kasy;) co prawda ten glosniczek hula juz przy malej mocy bo na wysoki SPL ale po co marnowac jego potencjal?:P

Czyli jednak lepiej kupić mi STX'a ? Odradzacie mi GDN'a ? A co z tym wzmakiem. Można gdzieś coś o nim przeczytać. Jak macie gdzieś jakiś link, to podajcie. Czekam .... Pozdrawiam.

nie kupuj 30 cm glosnika do swojej wierzy... wystarczy 22/120/4 sc chyba ze chcesz z czasem zmienic swoja wieze na konkretne stereo to mozesz myslec przyszlosciowo i zrobic na 30/300/4ap

Ok. Kupię głośnik 20 cm, bo 30 cm jest mi nie potrzebny. A i tak 20 cm to ta najniższa granica, bo poniżej się nie opłaca. I chyba jednak kupię głośnik GDN, bo jakoś mam do nich przekonanie, bo mój kumpel ma całe kolumny na tych głośnikach i wszystko jest pięknie ;) Dlatego też kupię GDN'a 20 albo 22, bo 22 kosztuje lekko powyżej 100 zł, co mi się opłaca. Treaz jedynie pozostaje mi obliczenie obudowy oraz dobraniue wzmacniacza. Ale już w tym możecie mi pomóc tylko Wy. Pozdrawiam ....

chwila co to za gdn... gdn to jest oznaczenie glosnika jak gdwt czy gdwk... gdn oznacza basowy glosnik... podaj co to za firma albo tonsil albo stx jak 22 to stx wiec 100pln za stx`a to jakas chora suma wiec wejdz na strone www.stx.pl i zobacz czy to nie te same glosniki...

Powrót