• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Zakapiorek" czyli płaczek reaktywacja by zajarany

Reakcji
0
ZAŁOŻENIE
Przebudowa starego, smutnego, pozbawionego wdzięku subwoofera http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5352 pozatym po dwurocznej przerwie w DIY chciałem sprawdzić czy pamiętam jak to się robi no i oczywiscie zabawa połączona z eksperymentem. Pozatym miał pasować so Łezek :) http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5351

PRZETWORNIK
Ten sam STX 32-150-8 dla porównania 20-80-2
b06a7cc82b012007.jpg

OBUDOWA
Tym razem z bass refleksem 60L. Początkowo strojona wysoko na 42Hz potem nizej 35Hz. Br to H9 przedłużony. Żeby było ciekawiej żaden sześcian tylko kolejna łezka:) ścianki boczne, górna i dolna po 23mm, przód i tył po 41mm + liczne wzmocnienia razem 30kg żywej masy.
23d586e15fc015ac.jpg

25d3ed5385521a97.jpg

d51d637f2f3a3ce2.jpg

WYKOŃCZENIE
Fornir mahoniowy z którym się namęczyłem a bardziej z nieodpowiednim klejem... ale nie chce o tym mówić bo tak naprawde mam jeszcze troche roboty żeby ten sub wyglądał tak jak bym chciał. Trzeba go jeszcze kilka razy polakierować, żeby nabrał koloru :)
08c48d3e4487d82e.jpg

35fb673dcf74db95.jpg

a1c782125d4bc53e.jpg

1933e0bfe9b02045.jpg

ZASILANIE
Mostek Tadeusza
fed7c61233182f96.jpg

EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
Na pewno jest głośniejszy i niżej schodzi, jednka gra trochę twardziej:) z czego jestem jak najbardziej zadowolony. Nawet kokusił bym się o stwierdzenie, ze przy moim przytępionym słuchy gra naprawdę ciekawiej:) i co najważniejsze wygląda lepiej.
6c9969096a029913.jpg

KOSZTORYS
O ile klej i trochę wiórówki oraz hdf'u do profilowanie ścianek kosztowało mnie jakieś 50zł to wiadomo, że głośnik, obudowa, wzmacniacz, fornir, wkręty jaki i materiały to obróbki typu papier ścierny też kosztują

jak pokazywales fotki z budowy to mi sie jakos nie podobal. ale po ostatecznym montazu wyglada naprawde sympatycznie ;)
na allegro go!! :razz:

Całkiem fajny subik :) Jednak bardziej ciekawie wyglądałby jakby miał br z przodu, ale to tylko moja opinia.

bart210 napisał:
Jednak bardziej ciekawie wyglądałby jakby miał br z przodu

Może i ciekawiej ale pakowanie głośnika z takim QTaSem do br to loteria mogły by pojawiś się świsty czy jakieś inne niepożądane dzwięki z br. A jeżli jest on skierowany do ziemi to na pewno w pewnym sensie zostały by zniwelowane... co prawda okazało się, że nie ma żadnych świstów ale koncepcja pozostała:)

No napewno wygląda duże lepiej niz ten poprzedni, tez myśle o zorbieniu podobnej budy. A tak pozatym daj lepsze foty efektu końcowego.

Na lepsze fotki efektu koncowego skusze się np. kiedy bedzie polakierowany.

Puki co ku mojemu zdziwieniu gra lepiej kiedy jest ustawiony br do przodu... zupełnie odwrotnie niż w obudowie zamknietej:/ pozatym jeszcze się bawie z bass refleksem aby bardziej już na uszko dobrać jak bardziej mi pasuje

05a5bb69c81c594c.jpg

Napisałem wewnątrz 60 litrów... ale ze względu na grube ścianki i profilowane boki to na zewnatrz dużo dużo więcej

sorki nie doczytalem. czyli dokladnie tyle ile potrzebuje ;) wiec wcale nie jest az tak duzy...
jak wkleiles opis drugiej konstrukcji to widac tam frezarke - dlaczego wiec nie wycinales nia otworow??

Skoro mówisz że brzmienie sie poprawiło (na bardziej twarde, czyli rozumiem że tez bardziej muzykalne?), to może napisz małe porównanie z 20/80 2, bo to chyba nie bedzie problem :P
Ogólnie bardzo ładnie wykonany, fajnie wyglądają te wysokie kolce. Bardzo pozytywnie jednym słowem ;)

Shiver, nie wiem wogle ma sens porównywać głośnik 20cm do 30cm:/ wiadomo, że 30cm wytworzy większe ciśnienie pozatym jak by to ująć ma większe możliwosci. W bezpośredniej konfrontacji na pewno tonsil jest bardziej muzykalny i powiedziałbym gra przyjemniej. A jęsli chodzi o tego stx w br to głównie chodzi o to, że jest głośniejszy i bardziej czuć kiedy gra... ogólnie lepiej niż w obudowie zamkniętej i nie pisze tego bo mam go teraz w br i nie przyznałbym się, że lepiej było wtedy... po prostu słychać, że jest lepiej :D

Że mocniej to wiadomo. Mi chodziło właśnie o porównanie brzmienia...sądziłem że może stx wkońcu jakoś sensownie zagrał jednak chyba nadal bedzie to tylko sprzęt do robienia chałasu :P

gdn-32-150 to imo porazka. mam go co prawda tylko w zamknietej, ale jest okropnie monotonny i cichy. 20/80/2 nie dosc, ze glosniejszy (lepszy uklad magnetyczny) to ma sporo bardziej zroznicowane brzmienie, duzo lepszy wykop...

Powrót