• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zakupy z Aliexpress - sprawdzone i polecane produkty

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
Coraz więcej rzeczy zamawiamy z chin.
może warto podzielić się opiniami co warto kupić a czego unikać?

ja się skusiłem na:

odtwarzacz plikow
skusilem sie bo jako jedyny jakos wygladal
odtwarza sporo plikow ale nie widzi np folderow i ma na stale wlaczony korektor :/
odtwarzanie przez BT dziala dobrze
ale jest nieco powolny i za ta cene raczej nic specjalnego

szerokopasmowki 3" za 100zl
ostatnio bylem rozczarowany brakiem wysokich tonow z szerokopasmowek wiec skusilem sie na cos ze stozkiem wysokotonowym
no to mam za duzo wysokich tonow i trzeba bedzie go filtrowac :p
ale za ta cene to byl na ta chwile najlepszy zakup ;)

szukalem alternatywy dla tanich wysokotonowek
niestety trafilem na jedyna plastikowa membrane w wybranej stawce i gra to raczej slabo :/

kupilem cos malego do budowy glosnikow coaxialnych. jeszcze nie testowany ;)
ale napisze jak go przetestuje

- - - - - aktualizacja - - - - -

jeszcze frez węglikowy. duzo drozszy niz dedra ale niebo lepszy i trwalszy ;)

Klucze nasadowe:

Kupiłem bez specjalnego przekonania, głównie pod nakrętki M3/M4, a jak je dostałem, zaszokowała mnie jakość wykonania - są super, potem zobaczymy jak z wytrzymałością.

Gniazda RCA:

Mega tanie, a jakość naprawdę dobra - w środku jest rurka nacięta w 4 miejscach, która zaciska się na bolcu. Te małe czarne/czerwone pierścienie można zdjąć, więc jak się do tego doda czerwone podkładki, mamy fajnie zaznaczone kolorami gniazda :)

Wtyczki RCA:

Składają się z trzech segmentów, fajnie zaciskają się na kablu, solidne, ciasno siedzą w gniazdach. Moim zdaniem warte polecenia :)

Ja płaciłem 18$. Bez zasilacza. Jak kupiłem osobno zasilacz od lapka i na takim jadę. 19V i 4,5A chyba. Ogólnie to bardzo wysunięta do przodu średnica i trochę obcięte skraje pasma. Przydają się konturowe kolumny i/lub źródło.

Dużo lepiej gra na 4ohmach. Na kolumnach 8ohmowych wysokie tony są trochę obcięte. To kwestia konstrukcji filtra wyjściowego.

https://www.ebay.pl/itm/3S-4S-5S-6S-13S-BMS-PCB-Protection-Board-For-18650-Li-ion-Lithium-Battery-Cell/322818818899?hash=item4b29804353:m:m2-JVzFzKHDtUqIn-bci0Yg

Oraz wszelakie podobne BM'esy dobrze wykonane , działają bez problemu pomocne przy regeneracji starej wkrętarki z laptopowych ogniw li-ion 18650 , zasilania przenośnych grajków plażowych oraz przy tworzeniu mobilnej pomiarówki i wiele wiele innych :)
Trochę tego kupiłem i nie zależnie od dostawcy działały od kopa i nadal działają .

mialem/mam male cyfrowe wzmacniacze 2x3W
czy te tez maja jakies spadki na gorze pasma?
Każdy tego typu chińczyk ma ograniczenia, więc kwestia wykorzystania. Do kompa dla zasilania niewielkich szerokopasmówek (pokazałeś przykład wcześniej 3") jak znalazł.

I ma te 2x50 albo 100 W?
Nie no bez przesady.. ;) Chyba że mówimy o PMPO albo o innych sztucznych tworach mocowych... 2x4..5...8W jeśli dobrze pamiętam?

Ostatnia edycja:
Tak tylko trzeba jeszcze wiedzieć że te chińczyki przy zasilaniu 24V i obciążeniu 4ohm się przegrzewają. Jak ktoś chce zasilać 4ohm to typowe laptopowe 19V to maksimum.

Nie na temat...
Albo dołożysz aktywne chłodzenie (wentylator), albo zmienisz chłodzenie na masywniejsze :)
Zaraz usłyszę że gwarancja blebleble wysyłka do chin więcej Cię wyniesie niż sprzęt jest warty .

Mam podobny wzmacniacz na biurku z szerokopasmówkami 4'' w TL i jest bajka - Tak jak Dolphin pisze "kwestia wykorzystania" - a (generalnie) z racji wymiarów i ceny nic lepszego nie znajdziesz.

Jeżeli ktoś nie chciałby czekać miesiąc na przesyłkę z chin to ja polecam zakupić w PL od tego sprzedawcy: LINK. Na alledrogo lub inncyh stronach koszt tego samego układu wychodzi nawet 2-3x drożej.

Z takim radiatorem to przy 4ohmach on się pewnie ładnie smaży :D . Ogólnie to ten mój wzmacniacz przez tą uciętą górę nie nadaje się do kolumn 8ohm. Tylko 4 ohmy brzmią na nim dobrze.

Jak już się bawimy w klasę D to jeszcze wzmaki na irs2092 są podobno bdb.

5baf14d61e6202e59f6f6f38023841bd_1518371337.jpg

pomiar chinczyka ;)
zaraz pobawie sie filtracja

Powrót