• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zamiana napięcia pojedynczego na symetryczne

Reakcji
0
Witam! Mam pewien problem, buduję przedwzmacniacz na NE5532. Posiadam trafo toroidalne 12V/50W dające napięcie pojedyncze (18V po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu), czy można zrobić z tego ok. 15V symetrycznego (+/-15), potem chciałbym zastosować 7812 i 7912 w celu wystabilizowania napięcia do 12V i dopiero tym zasilić przedwzm. Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny. Od razu mówie ze nawijanie trafa odpada bo już próbowałem, z marnym skutkiem (coś chyba nie tak bo trafo zaczynało się grzać, bez obciążenia).

Jaki jest sens robic najpierw 15V a potem 12V?
Od razu dajesz stabilizator na 12V i gra. 15V i tak nie dasz rady z trafa majacego 12V.
Symetryczne napięcie najlpeij uzyskasz robiąc podwajacz napiecia Delona

Zrób prostownik jednopołówkowy. Zamiast zwykłego mostka podłączas diody w ten sposób:
358c6jb.png

La'Mefenzo to samo chciałem zaproponować. W lampowcach często się to stosuje jako powielacz napięcia.

Dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Te diody to mają być zwykłe Zenerki? Jakiej wartości? Kondensatory rozumiem że eletrolity, 16V/1000uF wystarczą? Oczywiście dalej już nie muszę stosować żadnego mostka i kondensatorów filtrujących tylko od razu podpinam stabilizatory napięcia, tak?

diody prostownicze np.1N4001,kondensatory dobierasz w zależności od poboru pradu ale dla tego co budujesz wystarczy 470uF(może być te 1000uF)/25-30V

Będzie brum brum.
Taki prostownik jednopołówkowy do lampy może i się nadaje ale do zasilania WO - nie
Lepiej zrobić proponowany wyżej dzielnik napięcia czyli "wirtualne 0", troche małe będzie napięcie ale ten WO sobie z tym poradzi.
Oczywiście zaraz Irek po raz kolejny powie że to bzdura ale układziki są proste więc zrób na pająka i porównaj.

Wszystko zalezy jaki prad zamierzmay z tego ciagnac, jesli to 20mA to nie potrzeba nawet 220uF. :smile:

Czy któryś z Was Panowie wykonał ten układ i zasilił nim WO?
Czy oglądaliście Panowie jak wygląda na oscyloskopie prąd za prostownikiem jednopołówkowym w porównaniu do normalnego?
Mam wrażenie że nie.

Wzmacniacz operacyjny z zasady jest zasilany ze stabilizowanego źródła inaczej będzie "brumił" bo w końcu nie posiada układu przeciw tętnieniom zasilania.

dio napisał:
Czy któryś z Was Panowie wykonał ten układ i zasilił nim WO?
Czy oglądaliście Panowie jak wygląda na oscyloskopie prąd za prostownikiem jednopołówkowym w porównaniu do normalnego?
Mam wrażenie że nie.
Połówka sinusa raz na okres.
A po co mam oglądać za prostownikiem (przecież wiadomo co tam jest), wystarczy że na wyjściu staba będzie stałe.
Profesjonalista napisał:
Wzmacniacz operacyjny z zasady jest zasilany ze stabilizowanego źródła inaczej będzie "brumił" bo w końcu nie posiada układu przeciw tętnieniom zasilania.
A PSRR to co ? 80-140dB dla typowego WO. Nawet jak będzie zasilany mocno tętniącym niestabilizowanym zasilaniem a umie się podłączyć to brumu nie ma.

Ten zasilacz działa tylko trzeba umieć podłączyć i zapewnić stabilizatorowi zapas napięcia. (dla LM317 czy 78.. min to 3V)

No właśnie, chodzi mi o to aby tych brumów było jak najmniej, więc ten prostownik jednopołówkowy nie zda egzaminu? Mógłby ktoś z Was podać schemat, ewentualnie jak zrobić taki dzielnik napięcia? Skoro napięcie będzie niższe to może zastosować stabilizator na 5V, podobno dla tego NE5532 to napięcie minimalne, a gdzieś czytałem że nawet ok. 4V będzie działał...

Nie wiem, Raven pisze że jest świetna filtracja a mi "brumiły" WO wielokrotnie bardziej niż wzmacniacz mocy z niższym PSRR.

Widać trzeba zbudować układ i sprawdzić.

sosmpsos napisał:
No właśnie, chodzi mi o to aby tych brumów było jak najmniej, więc ten prostownik jednopołówkowy nie zda egzaminu?

Od lat uzywam takiego zasilania preampa w moich subach. Trafo ma 2W a pojemnosc filtrujaca 2x220uF potem stabilizatory 7812/7912, zasilaja cztery kostki podwojnych opampow.
Jak znajdziecie wzmacniacz mniej brumiacy od mojego to wam ufunduje jakas nagrode :)

sosmpsos napisał:
Skoro napięcie będzie niższe to może zastosować stabilizator na 5V, podobno dla tego NE5532 to napięcie minimalne, a gdzieś czytałem że nawet ok. 4V będzie działał...

Masz w nocie katalogowej wyraznie napisane ze minimalne napiecie zasilania NE5532 wynosi +-3V. Tylko przy tak niskim zasilaniu napiecie wyjsciowe bedzie jeszcze nizsze a to moze byc za malo.

sosmpsos napisał:
Kondensatory rozumiem że eletrolity, 16V/1000uF wystarczą?
sosmpsos napisał:
(18V po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu)

!? Jestes pewien ze chcesz zostac elektronikiem?

Powrót