Jest książka Boba Cordella po angielsku, nawet kiedyś dałem link do darmowego PDF, ale niestety trzeba mieć w miarę dobry angielski. Z polskiej literatury nie mam pojęcia. Jeszcze za komuny była wydana książka Macieja Feszczuka o wzmacniaczach.
1943/5200 to bardzo często używana para, podobnie też jest z odpowiednikami z Motoroli/OnSemi MJL1381/1303 które mają trochę wyższa moc i są chyba ciut wolniejsze od 1943/5200. Borys zdaje mi się używał Motoroli w swoich konstrukcjach. Oprócz tego są Sankeny - te 817/1047 to chyba stary Sanken - które często znajdziesz w Japońskim sprzęcie, i czasami może być problem z ich uzyskaniem. Chłopaki od klonów Accuphase są dobrze rozeznani w tym temacie.
Te 1560/2390 to Darlington Sankena, masowo używany w receiverach do HT np. sieczce z Sony. Onkyo robi lepsze. Kupę z nich pada bo radiator jest zamały by oddać ciepło, a wiele głośników ma impedacje jak 4omy która wymaga 'trochę' prądu i te biedne Darlingtony zostają upieczone żywcem. Ale jest mały wzmak z Onkyo 50W/8om o prostej konstrukcji z przed dekady który używa te trany i dobrze gra. Można by połączyć po dwie pary równolegle przez rezystor na bazie, gdyby znalazło by się pary z w miarę identycznym wzmocnieniem by płynął przez nie taki sam prąd spoczynkowy.
Hifisonix.com to gość z Brytanii który ma kilka konstrukcji i opisy w PDF. Zajrzyj też na stronę Cordella. Oczywiście nasi forumowi znawcy też coś pisną na temat stabilności.
Dołączyłbyś schemat tego wzm z 817/1047 - być może będzie chodził na Toshibach bez przeróbek, ewentualnie wystarczy tylko dodać rezystor na bazie i/lub małe kondensatory na driverach (przed tranzystorami mocy) by pozbyć się oscylacji.
Ah i ściągnij sobie katalog tranzystorów Sanken - kiedyś podawali zamienniki starszych modeli na te w produkcji. Mój stary receiver Denona używa 17amperowych Darlingtonów z wbudowanymi diodami do prądu spoczynkowego a mimo to jakiś debil spalił w nim dwa kanały - jeszcze zostało ich 7, ale jadę tylko w stereo. Amplitunery kina domowego mają naprawdę ciężki żywot, przy dobrym filmie, wewnątrz obudowy to jak w piekle
Powodzenia i najlepszego w 2023
https://www.pdfdrive.com/designing-audio-power-amplifiers-e34924964.html