• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zamiennik do Mosfeta BUK555-100A

Reakcji
14
Witam kolegów,

Mam problem z kupnem mosfetów BUK555-100A. Przewertowałem prawie wszystkie sklepy w necie i Volumen w W-wie.
Po 12 latach ciągłej eksploatacji i częstego wypinania bananków z gniazd głośnikowych zrobiłem zwarcie i padły mi tranzystory w jednym kanale Creek-a 4330.
Znalazłem listę zamienników gdzie podobno dla BUK555-100A zamiennikiem będzie IRF540 (dużo łatwiejszy do kupienia), ale mam wątpliwości, czy bez żadnych zmian w aplikacji będzie odpowiedni. Wolał bym oryginalny.
Mogę kupić BUK555-100B, ale w nocie są niewielkie różnice w Drain-source on-state resistance 0.085Ohm z literą A i 0.11Ohm z B. Również maksymalny amperaż jest trochę mniejszy dla BUK-a z literką B.

Może przy normalnym używaniu wzmaka nie gra to roli, więc proszę Was o radę.

link do datasheet - http://http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/17190/PHILIPS/BUK555-100A.html
http://chomikuj.pl/brzozagps/Elektr...I/tranzystory/Zamienniki+MOSFET,184382225.pdf

Szuka naiwniaków. Jak chcesz mieć pewność że oryginał to kup w TME (jest nawet tańszy niż na tej aukcji) oni są dystrybutorem IR. Wielu producentów robi te tranzystory.

Kilka pytań laika:
Proszę o poradę dot. ustawiania prądu mosfetów, czy dobrze zrobię podpinając się voltomierzem za rezystorem R22 i pr-kiem PP1 tak wyregulować prąd by był na nim spadek napięci 7mV?
Oczywiście na zasilaniu wzmacniacza żarówka 40W. Czy mogę przed wlutowaniem tranzystorów podłączyć wzmacniacz i sprawdzić czy działa drugi kanał i zobaczyć jaki jest spadek napięcia na R22?
A może muszę zrobić to zupełnie inaczej, więc proszę o krótką instrukcję, bo nigdy jeszcze nie uruchamiałem/naprawiałem końcówkę mocy.

Proszę o poradę dot. ustawiania prądu mosfetów, czy dobrze zrobię podpinając się voltomierzem za rezystorem R22 i pr-kiem PP1 tak wyregulować prąd by był na nim spadek napięci 7mV?

Tak. Mierzysz napięcie na tym rezystorze i ustawiasz ok 7mV i tyle :)

Czy mogę przed wlutowaniem tranzystorów podłączyć wzmacniacz i sprawdzić czy działa drugi kanał i zobaczyć jaki jest spadek napięcia na R22?

Nic się nie powinno stać.

Zamiennik do Mosfeta BUK555-100A

Śmiało możesz włożyć IF540 lub tego BUK555-100B.
Panowie z MOS nie jest tak jak tu co niektorzy pisza.Wiem to temat stary ale na przyszlosc komus sie przyda.W mosfet nie tylko ID jest istotne ale w tym konkretnym przypadku wzmacniacza dochodzi Ugs i pojemnosc bramki.Nawet te parametry sa bardzie istotne od ID w tym przypadku .Tu lepszy o ile nie idealny bylby P20N10L,od biedy IRL540 a nie IRF540.Zamiana FETow nie jest taka prosta jak sie tu komus wydaje na zasadzie kup-wlutuj-wachaj smrod spalonego urzadzenia.

Powrót