• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zamieszczam pomiary głośników Dayton rs 225, dayton rs 52, seas 22 taff - thd i kat.

Reakcji
1
Witam.

Wstawiłem na audiostereo, więc zamieszcze i tutaj. Może komuś się to przyda przy podjęciu decyzji na temat wyboru głosników - pomiary woofera Daytona rs 225, średniotnowego daytona rs 52 i wysokotonowca seas 22 taff.

UWAGA! Pomiary były robione z głośnikami zamontownaymi w docelowej obudowie, nie są to pomiary z odgrody. Pomiar sygnałem sinusoidalnym od 300 hz, z odległości około 1,3m, dokonane w średniowytłumionym pomieszczeniu mieszkalnym (nie w komorze bezechowej) przy użyciu wkładki mikrofonowej Panasonic wm61 (+ wgrany plik kalibracyjny tej wkładki do programu), na karcie dźwiękowej SoundBlaster Live 5.1. Proszę nie sugerować sie zbytnio podpisami pomiarów katowych - zarówno kat przy charkach poziomych jak i wysokonosc przy charkach pionowych były szacowane metodą "na oko".

Gdyby ktoś chciał dokładniej się im przyjrzeć albo obejrzeć sobie pomiary innych harmonicznych zamieszczam plik z pomiarami z HolmImpulse: http://hostuje.net/file.php?id=f7c0f279face2c332b0b3e347d07d5c8

Moje wnioski co do tych głośników:
- traktowanie rs225 jako typowego woofera (ciętego <300hz) to nie wykorzystanie w pełni potencjału.
- średnitonowa kopułka powinna być jednk dość wysoko cięta (700-800 hz) mimo niskiego rezonansu (~330hz). Duzy rezonans na skraju pasma jest naprawde daleko od przewidywanego obszaru pracy.
- tweeter - imho albo ciąć go nisko (~2,5khz) i nie przejmować się wysoką 2 harmoczniczną, albo przyciąć go już od 3,5 khz, gdy tylko średnitonowy pozwoli. 3 harmoczniczna jest na niskim poziomie, charki kierunkowe Imo bardzo dobre.

Tomq88
Możesz napisać coś więcej nt RS225, tzn czy w Ciebie nadaje się do 2-way? Bo ja widzę z tych pomiarów że aktywnie można by go spokojnie połączyć z jakąś kopułką przy ok. 1.8kHz. Czy od początku miałeś założone że będzie grał w 3-way, czy to wniosek po przesłuchaniu? No i w jakiej budzie u Ciebie gra? W coś około 45l BR?

Przypuszczam, że projekt 2 way z uzyciem tego niskotnowca ma duze szanse powodzenia, bo tych daytonow da sie sluchac jak szerokopasmowek. Oczywiscie wysokie tony liche (z głosnika basowego :D ), ale imho niektore wieze z supermarketu graja gorzej niz takie gole rs225.

Z podziałem 1,2 khz takze go testowalem, tez dobrze gralo, dalem jednak nizszy, zeby sredniak sie nie marnowal ;)

Co do kopulki to nie znam tego rs28, wiec tu absoultnie nic nie doradze, nie mialem nigdy do czynienia z niskim cieciem kopulek, bo u siebie zawsze mialem mniejsze niz <25mm.

Gra u mnie w ok 28litrach, z niskiem storojeniem (nie pamietam jakim) gralo to naprawde przyjemnie, teraz mam jednak ciut za wysokie i chyba komore przetlumiona, ale narazie nie chce mi sie w tym grzebac.

Historia tych kolumn jest taka, ze najpierw mialo byc oversized 2way z fostexem(?) fr 85 i fountekiem fw200, ale zmienilem niskonowe na daytony, bo chyba nie pasowal mi ich kolor, potem zaczalem odsluchiwac szerokopasmowke i calkiem mnie rozczarowala, wiec zrodzil sie pomysl na 3 way. Najpierw mialo byc rs 225, seas 12mca i viston g20sc, ale tez mnie to rozczarowało i dopiero kolumny na glosnikach jak w tytule spelnily moje oczekiwania.

Powrót