• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zaph Audio ZRT Monitory lub inne propozycje

Reakcji
0
Witam wszystkich,

Nie było mnie na forum z kilka lat, od czasu popełnienia przeze mnie projektu 3 way classic https://www.youtube.com/watch?v=bSqERvcg0aQ

Obecnie 3 drogi powędrowały dalej w rodzinie do dużego pokoju i chyba wreszcie znalazły odpowiedni metraż, bo zagrały że aż mi kopara opadła;) Ale nie o tym temat, szukam aktualnie nowego projektu do mojego niedużego pokoju 18 m2. Przymierzam się do jakiegoś sprawdzonego projektu albo troelsa albo zaph audio. Wpadł mi w oko ZRT, ale wolałbym żeby były to monitory jak tu http://cdn.avsforum.com/a/ab/aba40633_vbattach144657.jpeg pewnie basem nie rozpieszczą i to w sumie minus. Czy coś podobnego w formie monitorów z sensownym dołem przychodzi wam do głowy?

Pozdrawiam,
Łukasz

Yoshiego albo Ravena na 8948 i 9950-20, zwrotnica do wyboru :)

Plus na niemieckich stronach z hobby hifi masz duzo fajnych projektów :)
Oraz tego drugiego magazynu, ktos tu nawet je oferował niedawno na sprzedaz, ale sa do przejrzenia w internecie wszystkie, od prostych do hi-end

Ostatnia edycja:
Tak się jeszcze zastanawiam czy to dobry ruch przechodzić z 3 na 2 drogi. Przez kilka lat słuchałem 3 dróg troelsa na seasach ale jak powędrowały z moich 18 m2 do rodziny do 40 m2 to dopiero zobaczyłem jak one naprawdę grają.... za duży projekt, a mniejszych nie kojarzę do 18 m2. Kilka lat temu słyszałem na Audio Show Regi RS5 i strasznie mi się podobały, w sumie nie są jakieś ogromne, no ale stały w ogromnej sali... no ich cena też odlot.

Ostatnia edycja:
18m2 to jest spore pomieszczenie, uwaam ze jak najbardziej podlogwki tutaj pasuja

W kazdym typie konstrukcji mozna wyroznic dobre kolumny, ale ja osobiscie z 3 drog na 2 bym sie nie przesiadl, 2 drogi to kompromis jak ktos ma male fundusze lub pomieszczenie

Jesli masz kase na dobry projekt 3W to ta droga bym szedl, wielkosc pomieszczenia nie jest problemem tylko akustyka

http://www.audioexcite.com/?page_id=59 (Masz tam też zwrotki pod inne tweetery.)

Mam, grałem w 15-25m2 i było super, no ale 3W dopiero w planach (jakieś 12-15" kusi, najlepiej x4 ;) więc nie powiem jak to wypada w porównaniu do większych projektów.

Ostatnia edycja:
No i jednak będę szukał 3 dróg. Coś w kierunku średniej wielkości podłogówek, kuszą mnie te scan speaki bo jednocześnie chciałbym lepszą jakość od 3 way troelsa, ale żeby były podłogówki nieduże. Mam też pytanie - często słucham w miarę cicho muzyki, a wspomniany projekt troelsa grał wyraźnie dopiero jak się wzmaka odkręciło, czy to wina wzmacniacza? czy obudowy b-r, zamknięte lepiej by grały cicho?

Ostatnia edycja:
IMO uważam że dużo lepiej zrobisz inwestując w wysokiej jakości zestaw dwudrożny, no ale jak chcesz. Pamiętaj że w tym samym budżecie musisz kupić droższą zwrotnicę oraz głośniki. No ale to Twój wybór.

Wiem właśnie droga zwrotnica dochodzi ... Kapelli jakie dobre 2 drożne monitory jeszcze polecisz? Jakie są różnice między tym scan speakiem z Zrt czyli 18W8531G a np. Usherem 8948A. I pytanie czy ktoś już w takich zestawieniach stosował tweetery morela?

Mam też pytanie - często słucham w miarę cicho muzyki, a wspomniany projekt troelsa grał wyraźnie dopiero jak się wzmaka odkręciło, czy to wina wzmacniacza? czy obudowy b-r, zamknięte lepiej by grały cicho?

Ano właśnie sam się zastanawiam na co zwracać uwagę wybierając zestaw głośnikowy do cichego głównie słuchania (tak by "nie ucinało pasma" przy niskich głośnościach) ? Efektywność? Rodzaj obudowy ?

Ano właśnie sam się zastanawiam na co zwracać uwagę wybierając zestaw głośnikowy do cichego głównie słuchania (tak by "nie ucinało pasma" przy niskich głośnościach) ? Efektywność? Rodzaj obudowy ?
Duże znaczenie ma tutaj wzmacniacz. Np moje kopie Akustyk RD1 (czyli 18 revelator na dole + illuminator do góry - zastosowałem tylko trochę inną wartość tłumika tweetera) pod Marantzem PM15s2 LE grają już od samego dołu pełnym pasmem, a już np pod NADem 302 trzeba trochę podkręcić, żeby basu było wystarczająco. Choć nie mówię, że tylko piec ma tu znaczenie. Na pewno zależy to też od zestrojenia kolumny i odpowiednio dobrych głośników, które potrafią przenieść najniższe pasmo przy bardzo małych poziomach głośności bez osłabienia go (tu już tylko moje przypuszczenia).

Powrót