• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zapytanie o Wzmacniacz Gem PA2500

• Autor wątku Autor wątku DDN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

DDN

Reakcji
0
Witam.Kupiłem niedawno wzmacniacz Gem Sound PA2500 i standartowo sprawdziłem przed odpaleniem co jest w środku.Okazało sie ze brakuje jak by tranzystorów na radiatorze,albo tak było juz od oryginału bo niema śladów po paście ani nic,na płytce nie widać że było coś lutowane i tu moje pytanie czy dać te brakujące tranzystory?czy wymagać to będzie ponownej regulacji dolutowywania jakiś innych elementów?Bo po odpaleniu gra działa normalnie,sprawdzałem go na 8ohm na 4ohm,bridged 8ohm i 4ohm wszystko jest ok nic nie grzeje sie nawet w taką pogodę po graniu kilka godz na 80% wysterowania.

Tak To wygląda jak na zdjęciach.

Bo wydaje mi sie ze jest niepełnosprawny jak ma miejsce na coś to trzeba je zapełnić.Może nie dosłownie ale akurat to końcówka mocy więc może brakuje tego?

byc moze profil radiatora jest przygotowany pod jakas mocniejsza wersje i tyle, nie ma sie chyba czym przejmowac

Czy ja wiem...Sprawdzałem na necie i to jest najmocniejsza wersja. 2x275watt 8ohm 400watt 4ohm. 800watt 8ohm Bridged.I Czy aby tyle jest?...chyba bo podpiełem bridged dałem 2subbasy po 8ohm 400watt wiec wyszło 4ohm i prawie je odesłało na spoczynek a wysterowanie było na ok 75%. Kurcze dziwi mnie to ze jakiś brak jest.

Mając stosunkowo złożony produkt i bogatą ich ofertę oszczędza się na kosztach produkcji. Normalne jest, że unifikuje się elementy/zespoły, więc to prawdopodobna przyczyna "braków". Takie podejście daje nam większą elastyczność systemu produkcyjnego przez zmniejszenie różnorodności elementów/zespołów.
Wiesz ilu elementów Ci w komórkę nie wlutowali? :)
Elektronikiem nie jestem ale nie martwiłbym się, skoro działa normalnie.

Tak dziala normalnie ale czy niema mniej mocy jak w danych technicznych skoro jednej kosci brakuje na kanal? W sumie to sam grzebac niemam zamiaru,jedynie odkurze go od srodka.

Powrót