• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zasilacz do "rywala GC"

Reakcji
0
Witam,
Od jakiegos czasu zaczalem sie interesowac elektronika, zbudowalem bardzo prosta koncowke mocy na tranzystorach i teraz chciałem zbudowac cos prostego o dobrym brzmieniu. Znalazlem temat o "rywalu GC" na audiostereo http://www.audiostereo.pl/prosty-rywal-dla-gainclona_33909.html przeczytalem wszystko, bez zbednego kombinowania zdecydowalem sie na oryginalną aplikacje poleconą przez tworce schematu. Znalazlem nawet elektora, gdzie wszystko jest opisane, lecz nie jestem przekonany co do zasilacza:
1. W elektorze napisano ze potrzeba transformatora 300W na koncowke mono, co wydaje mi sie bez sensu gdyz taki transformator moim zdaniem bez problemu poradzilby sobie w stereo, a i tak sporo mocy byloby nie wykorzystane, gdyz wzmacniacz ma 2x45W przy zasilaniu +-30V.
2. Pytalem sie w szkole profesora co o tym sadzi, on potwierdzil moje watpliwosci co do transformatora oraz mowil o diodach zenera aby byla dobra stabilizacja napiecia.
3. w zasilaczu sa 4 kondensatory po 10000uF i 2 w koncowce mocy, czy to aby nie za duzo? nie wystarczy w zasilaczu zastosowac 4x4700uF?
4. Jaki polecilibyście transformator i zasilacz jesli moze byc inny?

Proszę wypowiedzcie się co o tym sądzicie, gdyż nigdzie nie ma wątku o zasilaczu do tego wzmacniacza, a przynajmniej ja nie znalazłem, a profesor jest elektrykiem i tez nie był za bardzo pewny tego dlatego zwracam się do was o pomoc. Schemat koncowki mocy oraz zasilacza z elektora zamieszcze ponizej.

https://diyaudio.pl/i/27529/1b7886307d99d8c0c3c720a2102de113_1489683065.jpg - zasialcz
https://diyaudio.pl/i/27529/f843d9cf3f0c6ea49e96719cbab41a04_1489683056.jpg - koncowka mocy

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

300W trafo wystarczy w zupełności.
Możesz dać mniejszą pojemność niż 10000, nie ma problemu.
Nie przeglądałem tego tematu, ale jak mają płytki do końcówki i zasilacza już przetestowane, to możesz je kupić.

No okey, dzięki. Płytki sobie zaprojektuje wedlug oryginału i wytrawie bo z tym problemu nie ma, co do własciwego schematu zasilacza to zastosowac standardowo mostek greatza elektrolity i bezpieczniki czy cos jeszcze? i to trafo do stereo wystarczy tak?

Może zrób zasilacz ze schematu, który podałeś - masz tam jeszcze sygnalizację led. 300W w stereo wystarczy.
Dla porównania: skleiłem na szybko z tego co miałem wzmacniacz na lm4780 + regulacja głośności, a do tego trafo 2x24V 80W. Podpięte na strychu do tunera umila mi czas na siłowni. Zasilam tym 3 drogi na STX. Jest bas a głośności nie odkręcałem wyżej jak 1/4 skali.

Kiedyś złożyłem ten projekt. Tam jest bardzo prosty zasilacz. Niektórzy pisali, że autor tego projektu zaleca trafo 600W :) ale ja nigdy tego nie doczytałem. U mnie poszło chyba 350 lub 400 bo akurat takie miałem. Znalazłem nawet archiwalne zdjęcie. Zrobione to było jako końcówka mocy.

seba007 i jakie wrazenia miales? no dobra to zrobie oryginalny zasilacz. jakie dać tam bezpieczniki?

Jakie bezpieczniki to nie pamiętam, 3,2 ? Kompletnie się na tym nie znam :). Co do brzmienia to akurat na tamten okres robiłem wszystko co popadło, czyli gainclone na obu kościach w różnych wersjach, uniampy, był symasym i chyba jeszcze coś. Moim zdaniem to prosty i przyzwoity wzmak ale nie wiem czemu symasym jakoś został mi najmilej w pamięci. Może dlatego, ze to był pierwszy wzmak który zbudowałem po tadeuszach i innych STK czy GC. Na drugim miejscu postawiłbym właśnie tego rywala GC.
Na sąsiednim forum jest obszerny wątek poświęcony temu wzmacniaczowi, także tam znajdziesz interesujące Cie informacje.

Ostatnia edycja:
Czytałem juz mase informacji na jego temat, tylko nigdzie nie ma nic o zasilaczu elektroda audiostereo diyaudio przekopalem i nic, ale teraz juz mam duzo jasniejsza sytuacje i moge cos dzialac dzieki za porady ;P

Przy zasilaniu +/-30V uzyskasz około 70W/4ohm.
Przy takiej mocy mamy około 3,3A płynącego przez tranzystor.
Pojemność kondensatorów może być mniejsza , istotny jest Rated ripple.
Przy 70W/4ohm przydało by się na poziomie 3,5A
Niestety tanie kondensatory mimo dużych pojemności mają mały prąd ,np. 10000uF/35V Jamicon HSW103M1VO45M ,fi 25x45mm ma 2,24A , a przyzwoite ( nie tak tanie ) np. 4700uF/35V NICHICON LLS1V472MELA ma 2,43A , a już 10000uF/35V NICHICON LLS1V103MELZ ma 3,75A.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Trafo do stereo przydało by się z 150W lub więcej.

wszystko super jakbym mial stala prace... nie ma opcji zebym za jeden kondensator placil 20-30 zl nie stac mnie na to, zrobie to na jamiconach i tak czy siak bedzie grac zreszta szkoda do nauki kupowac audiofilskie czesci

chociaz... na tme popatrzylem i kondensator nichicona 3,5A 6700uF jest za 7 zloty to calkiem dobra cena

Pojemność kondensatorów może być mniejsza , istotny jest Rated ripple.

Tu chodzi o maksymalny prąd pracy? czy zle zrozumialem?

Ostatnia edycja:
Powrót