• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilacz liniowy 5V 3A

Reakcji
0
Poszukuje sprawdzonego projektu zasilacza liniowego o powyższych parametrach (do rpi3b) Ktoś się spotkał?

Swego czasu zaprojektowałem coś takiego:

Gdzieś jakaś płytka chyba się jeszcze znajdzie.

Możliwe że ja też. Jest jakich schemat i opis żebym mógł podsumować sobie koszty?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Podliczyłem koszt części - wychodzi ok 110 zł w TME licząc ilości potrzebne a nie takie jakie są minima w TME.
Podliczone to jest w wersji z dobrymi kondami Low ESR, filtrem EMI na wejściu, porządnym dławikiem itd, itp :)
Do tego dochodzi płytka - 20 zł.

Też potrzebuję zmajstrować taki zasilacz, podpowiecie na jakim układzie go zrobić, aby nie za mocno nie zaśmiecał, a przy okazji nie gotował ?. Mam do tego trafo 6v 3,33A TSZZ20/001.
78T05, LM350, LM338T ??? , a jak by się sprawdziła przetwornica np. LM2576S-5.0 ?

Powrót