• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zdalne sterowanie potencjometrem z silniczkiem (Alps)

Reakcji
0
Na projekt wybralem zdalne sterowanie z pilota potencjometrem. poprosze o jakies schematy, wskazowki, przyklady.
pilot na podczerwien.
potencjometr alps prawdopodobnie (jakie ma wyprowadzenia?)
przeszukalem forum i nie potrafie nic znalezc...
dzieki

W archiwalnym nr Praktycznego elektronika 9/95 jest taki uklad. Podaj emila to Ci go wysle.

A ja kiedyś taki układ widziałem w jakimś numerze EP nie pamiętam dokładnie w jakim, na 80% coś mi chodzi po głowie zielona okładka i na 100% było to sterowanie potencjometrami Alps'a.

audiosklep@poczta.fm - poprosze o wyslanie wszelkich materialow na ten adres.

Irek- jezeli mogbys podrzucic jakis pomysl co do ukladow jakie moge zasotwqac to bede wdzieczny za kazda wskazowke.

Pewnie trzeba jakis dekoder zastosowac? Tylko jaki?

Na forum lukara uzytkownik chyba Veteran zaprojektował taki układzik, uczący sie pilota, i osobnym włączaniem przekaźnika. Niewiem tylko czy go udostępnia wraz z programem do procka który tam jest. Za to wiem na pewno ze gotowy układ mozna u niego kupic.. za 90zł chyba..

ps/ a mozna prosic o umieszczenie tego z EP na jakims serwerku? bedzie prosciej..

Powrót