• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zepsuty sprzęt a głośników szkoda-Sony RXD10AV

Reakcji
0
Witam
Zarejestrowałem się na forum ponieważ poszukuje rozwiązania mojego problemu. W domu posiadam starą wierze Sony RXD10AV.
Pokrótce opowiem wam historie: -Wszystko wypisane w książeczce serwisowej :)
2002-zakup
2008- wymiana pasków w kieszeniach kasetowych
2011-wymiana lasera
2013-wymiana kondensatorów (po wyłączeniu zasilania znikały stacje radiowe)
2014- słaby odczyt płyt (sugerowana zmiana lasera)
2015-tacka się ledwo wysuwa- naprawa
2016- Kasety nie działają paski wymienione w 2008r. chyba szlak trafił
2017- Nie czyta płyt ani nagranych ani orginalnych
2018- Działa tylko radio- Płyty nie chodzą, kasety nie są otwarzane, działa tylko radio i wejście z zewnątrz np. chinch połączony z DVD :o
2019- Myśle nad zmianą całego sprzętu ale MAMA na to :crying::crying::crying::crying::crying::crying: dlatego pytam was.
Czy da się wykombinować coś zostawiając głośniki a wymieniając wierze?
Głośniki są 2x80 W + 3x30 W ale z tych 3x30 prawie w ogóle nie korzystaliśmy. Ewentualnie może jakiś sprzęt 5.1 kupić żeby miał też wejście na płyty?

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Nie podałeś bardzo ważnej informacji. Jaki masz budżet na sprzęt?
To ma służyć Tobie czy mamie? Czego oczekujesz od sprzętu? Z jakiego źródła najczęściej słuchasz radio, kasety, płyty czy coś zewnętrznego przez AUX?
Dlaczego zastanawiasz się nad 5.1?

Już odpowiadam na twoje pytanie.
Ogólnie to służyć ma mamie więc musi być to coś prostego. Od sprzętu oczekuje: Radia, odtwarzacza płyt cd lub dvd. Jeżeli chodzi o mame to ona zazwyczaj słucha tylko radia i płyt cd a ja czasami puszczam jej coś przez AUX.
nad 5.1 zastanawiam się bo i tak posiadam 3 głośniki więc można by było je podłączyć.
Właśnie jeżeli chodzi o budżet to nie wiem o jakie kwoty chodzi. Chciałbym się zmieścić w granicach do 1000zł.

Skoro mówicie że to szajs to dzięki za pomoc w takim razie.
A co myślicie o kupnie używanego sprzętu? Może używany w tej cenie będzie lepszym rozwiązaniem?

Ostatnia edycja:
Takie wieżę to nic specjalnego.

Tak jeśli chcesz po taniości to można kupić amplituner stereo. Będziesz miał wzmacniacz i radio załatwione. Do tego odtwarzacz płyt i sensowne kolumny.
Mówię tu o używkach. Z nowych się nie wyrobisz w budżecie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

wywal to na OLX!!!
naprawialem te kolumny wiele razy (brata szwagier to mial) i to kompletnie nic specjalnego! :(

https://stx.pl/stx-electrino-m-100-active.html
brakuje jedynie CD

Brakuje CD i radio:/

Poslalbym to cudo na czesci zamienne jesli chcesz sie moze kiedys pobawic. Takie wieze nie maja nic wspolnego z Sony z czasow 80-90 tych, kiedy to byl z dobrych czesci. Po 2000 to wszystko jest zrobione by wytrzymalo kilka lat. Mam stary CD player Sony z poczatku '90 tych i nawet czasem gra, choc jest sentimentalny. Z tego czasu Yamaha CD player wytrzymala mi 10 lat az padl laser Sanyo. Moglbys wsadzic nagrania na komp i uzyc Aux In.
Tez mysle ze stary Technics, szczegolnie z przed konca bylego stulecia moze sluzyc jeszcze nastepne kilka, nawet nascie lat.

Powrót