Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Nie wiem jak długo mam ładować aku w moim bombolu diy, jest w nim aku 12V 7Ah i TDA 1516 a ładuje prostownikiem od samochodu tylko wiem ile czasu i co oznacza wzkaźnik na prostowniku, jest tam A w skali od 0 - 7 , no i jak sie ładuje to po pewnym czasie rośnie ale co on oznacza? Zdjęcie
dlaczego powinien opadać "A" wskazywało by że to prąd, ale czy to prąd ładowania, czy może np. prąd jaki aku jest w stanie podać, nie mam pojęcia, ale to ten wskaźnik napewno ma znaczenie przy obserwacji poziomu naładowania. No chyba że uszkodzony jest
Napięcie akumulatora rośnie i zmniejsza sie różnica między napięciem akumulatora a ładowarki co przy stosunkowo stałą rezystancja wewnętrzną akumulatora wymusza spadek prądu.
Jednak przeładowanie akumulatora kwasowego PB powoduje ponowny częściowy spadek napięcia , szczególnie jest on silny w akumulatorach zamkniętych VRLA gdzie silny przyrost ciśnienia powoduje zatrzymanie procesów ładowania a nawet niestety utratę zgromadzonego ładunku.
Oznaki przeładowania słychać jak przyłożymy ucho do akumulatora - szum ulatniajacego się wodoru i tlenu(rozkład wody), skrajne przeładowanie podnosi temperaturę obudowy do temperatury ciała ludzkiego a nawet bardziej(zalezne jest to od pradu ładowania w stosunku do powierzchni cel)
Tak, żelowy to też przeważnie VRLA, tylko elektrolit jest uwięziony w żelu a nie w włóknie szklanym. Ciepły akumulator oznacza jego zabijanie, to w normalnej eksploatacji jest niedopuszczalne.
Najlepiej gdybyś ładował go ładowarką stałonapiciową z ograniczeniem prądu, max napięcie to około 14,5 v ale zalecane 13,4-13,8v , max prad to 2,1A dla tej pojemności.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.