• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw 2.1

Reakcji
0
Wpadłem na pomysł, aby zastąpić sobie zestaw do kompa Creative na własnej budowy zestaw 2.1

Mam kilka pytań do Was (tylko nie bijcie bo dopiero że tak powiem raczkuje)

Myślę nad zestawem:
2x
GDWK-10-200-8-PJ
GDN-14-100-8-SK
+ zwrotnica http://stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-gdn-1...k-schemat.html

Do tego
GDN-17-200-8-SW

No i czym i jak to zasilić?

Myślę nad 2 x TDA 7294 no i powiedzmy Transformator toroidalny 30V 4A
Tylko jak podłączyć te 2.1?
Może jakiś filtr do suba?
Co ogólnie myślicie?

same te kolumny zagraja lepszym basem niz twoj obecny zestaw
a ten sub nadaje sie raczej do 10cm glosnika ze wzgledu na jego efektywnosc
barwe i zejscie ma super, ale niestety efektywnosci niewielka :???:

Ostatnia edycja:
Ciekawe jak to wyjdzie finansowo. Bo zestawy komputerowe na Tang Band'ach wcale źle nie grają jak się je dopieści.

a ten sub nadaje sie raczej do 10cm glosnika ze wzgledu na jego efektywnosc
barwe i zejscie ma super, ale niestety efektywnosci niewielka

Nie wiem skąd masz czasem Pawle takie wyskoki... Przecież masz suba aktywnie odcięte i na filtrze wzmocnienie więc dlaczego sub nie ma dać rady monitorom? Druga sprawa, że nikt nikomu nie każe słuchać na pełnym wysterowaniu, gdzie niby sub nie osiągnie takiego splu przy swojej wytrzymałości mocowej... 17SW ma niższy SPL, ale to nie znaczy, że trzeba mu szukać monitorów podobnej efektywności skoro SW pracuje aktywnie w subie. To nie są 3drogi gdzie SPL odgrywa kluczową rolę przy doborze głośników...
Miałem ten zestaw i śmiało mogę go polecić. Gdyby dać zamiast PJtki AWXa na górę, to zestaw przeciętnemu Kowalskiemu starczyłby na ładne kilka lat- dopóki sam ze swojej winy go nie zjarał.

Ano właśnie, wstawienie AWXa podnosi cenę zestawu o 150zł ale chyba opłaca się mieć coś "fajniejszego" na górze niż PJ. Do autora tematu - zwrota do AWX+SK jest w topicu ze zwrotnicami. Poszukaj. Jak będziesz chętny wydać te dodatkowe 150zł to powiem tylko jedno - warto. AWX to bardzo przyjemnie brzmiący tweeter.

Ostatnia edycja:
Ogólnie będzie to mój pierwszy zestaw DIY dlatego nie chciałbym pakować się w duże koszta (bo jak coś nie wyjdzie to trudno).
Może w przyszłości jak mi się spodoba budowa to pomyślałbym o jakimś 5.1 ale do tego jeszcze daleko.
No ale pomóżcie mi z napędem - bo to ma grać w zamian za creativy (mógłbym niby wymontować panel z suba od creativa ale przecież to nie ma sensu :flapper:)

Nie rezygnuj z suba. Wsadź PJ+SK w 5 litrów br plus 17SW z membraną bierną w 12 litrów.

tak jak juz pisalem wg mnie ten zestaw nie ma sensu!
17SW ma mala efektywnosc i wg mnie nie nadaje sie do takich satelitek
zdecydowanie bardziej wolalbym dac je w 9-10 litrow i olac suba...
lub suba na 8" ;)

Nie wiem skąd masz czasem Pawle takie wyskoki...
rozchodzi mi sie o to ze kiedy 17SW zaczyna naprawde ciekawie grac to koncza mu sie mozliwosci :(
i wlasnie dlatego nie marnowalbym 13cm glosnikow w satelitkach z takim subem...

Nie przesadzaj. W jakiej aplikacji miałeś 17SW? Miałem go i w br i z mb, zarówno w domu jak i w aucie. Daj mu dobrą końcówkę mocy, a nie jakiegoś tadeusza, to zobaczysz, że Ci możliwości nie zabraknie.
Nigdy to nie będzie grało tak jak 8cali, ale jak już się ma coś marnować to raczej SW przy słabej PJtce...
rozchodzi mi sie o to ze kiedy 17SW zaczyna naprawde ciekawie grac to koncza mu sie mozliwosci
To są takie same dywagacja jak kupienie PJtki i powiedzenie, że trzeba szukać mu midwoofera o podobnym SPLu, bo niby dlaczego PJ musi grać ciszej (być tłumiona l-padem) i się marnować? Powtórzę jeszcze raz. Nie ma sensu szukania midwoofera do satelit o niskim splu "bo niby 17SW tego wymaga"...
Nigdy na maksymalnej mocy nie słucha się muzy, a sub w zupełności wypełnia pokój 20m basem i niczego mu nie brakuje w tym budżecie.

opieram się na projekcie dolphina
A teraz doradźcie co dalej

Monitorki możesz śmiało budować z mojego projektu lub zrobić mniejsze w obudowie zamkniętej i dobrze wytłumione.
Suba jak już wcześniej ludzien napisali w 12litrach z membraną bierną. Nie dociążałem jej dodatkowo (strojenie 40Hz) i mi to pasowało. Jak Ci nie będzie pasowało to pokombinuj z dokręceniem śrubki do mb.

zgadzam sie z dolphinem123
po to stosujemy wzmacniacz aktywny, zeby nie martwic sie o spl subniskotonowego glosnika
to nie konstrukcja 3 drozna
ja ze swojej strony polece ci wysokotonowke awx bo warto dolozyc troche kasy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót