WITAM,
Na samym początku chciałem bardzo podziękować ARKOWI
Co by nie mówić jego wiedza, fachowe rady, symulacja w WinISD oraz projekt skrzynek zapoczątkował prace nad zestawem 7.1 do kina domowego i nie tylko.
Jak wiadomo dobrze zaprojektowane zwrotnice to podstawa więc oparliśmy się na gotowych projektach IRKA, zatem wybór padł na przetworniki STX’a.
Data powstania zestawu 7.0 w wątku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15084
Link do fotek: http://futurree.fotosik.pl/albumy/625466.html

ZAŁOŻENIA.
- znośny koszt wykonania zestawu 7.1
,
- zaprojektowanie zestawu na dość mocnych przetwornikach „z porządnym kopem”,
- przyzwoity zapas basu bez efektu świstów podczas głośnego grania,
- i co najważniejsze dla mnie jak najmniejsze wymiary skrzynek.
HARMONOGRAM PRAC.
1) Wszystkie skrzynki wykonane z płyty wiórowej gr. 18mm, sklejane na Vikol, plus dodatkowo wkręty karton gips 45mm. (płyty docinane w Castoramie). Zrezygnowałem z podwójnej grubości przodów, na przód frontów i suba poszła dodatkowo sklejka 6mm.

2) Dalej wszystkie nierówności zaszpachlowane szpachlą samochodową i polerka na gładko.

3) Fornir dębowy 0,7mm oczywiście na Pattex Moment (żmudne oklejanie i docinanie).

4) Mając oklejone pudełka, lekka polerka forniru i 2xCapon. Dalej polerka i 2 warstwy pędzlem lakieru do parkietu Domalux Classic półmat.
5) Tutaj uwaga. W tym momencie dopiero przystąpiłem do frezowania (podfrezowania i otwory). Efekt wykonanych otworów jest idealny, żadnych wyrwań, ponieważ fornir jest trzymany z dwóch stron (od dołu klej, od góry lakier).

6) Wiercenie otworów mocujących głośniki. Od wewnątrz wkleiłem na Distal w każdy otwór podkładkę z nakrętką (łatwe rozkręcanie w razie czego). Do suba i frontów poszły podkładki pazurkowe.
7) Dalej polerka warstwa lakieru położona wałkiem, schnięcie
i finalna polerka, lakier.
8 ) Gotowe pudełka zostały uzbrojone w terminale, zwrotnice, bass reflexy, pianka pod panele jako uszczelnienie na silikon, na koniec przetworniki przykręcone na polakierowane śrubki i plastykowe podkładki. Dodatkowo na kropelkę poszły do prawie wszystkich głośników magnesy ekranujące.
FRONTY - STX GDN22-140-8SCX + GDM14-1508SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.
Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 1000x250x275 [mm].
Strojenie komory basowej w WinISD – 51Hz, 30ltr., bassreflex - śr.wew.95mm, dł.200mm (lekkie podbicie basu +1dB wg symulatora). Oczywiście można zejść niżej wydłużając, zmniejszając otwór, ale mi jak na razie bardzo odpowiada to strojenie.

SATELITY - STX GDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 320x220x220 [mm].
Strojenie komory w WinISD – 77Hz, 8ltr., bassreflex - śr.wew.64mm, dł.160mm.
CENTRAL – STX 2xGDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zmodyfikowana zwrotnica satelity.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 500x220x250 [mm].
Strojenie komory w WinISD –77Hz, 16ltr., bassreflex - śr.wew.[/b]95mm[/b], dł.[/b]155mm.[/b]
KOSZTORYS:
- cała płyta 18mm z docinaniem 100pln
- fornir dębowy 0,7mm (duże liście) 270pln
- przetworniki STX (19szt.) 1077pln
- magnesy ekranujące (15szt.) 60pln
- POLINK (elementy zwrotnic, tunele b-r) 330pln
- terminale, złączki, drobnica 100pln
- klej Pattex, Capon, szpachla, Domalux (półmat) 230pln
- materiały własne ---
RAZEM: 2167pln
SUB – STX 2xGDN-27-450-4SC
(w trakcie budowy na wzmacniaczu SILVERSOUND)

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 650x320x420 [mm].
Strojenie komory w WinISD – [/b]30Hz[/b], 55ltr., bassreflex - śr.wew.123mm, dł.[/b]590mm.[/b]
Początkowo miał być bassreflex śr. 155mm ale symulacja zmusiła by zmniejszyć ze względu na zbyt duże wychylenie cewki.
W sekcji przedwzmacniacza:
- sumator L+P,
- regulacja częstotliwości odcięcia,
- sumator SUB +LP lub oddzielnie,
- filtr górnoprzepustowy od 27Hz,
- Linkwitz,
- obracacz fazy,
- przesuwnik fazy.

7.0 zestaw obecnie napędzany jest amplitunerem ONKYO TX-SR805. Jak to gra? Dla mnie wypas, tzw. „kop” jest, aż się boje co będzie z subem
. Sceny batalistyczne, walki, wyścigi, wybuchy aż ciarki na plecach.
Jeśli chodzi o same fronty: sekcja wysoka i średnia odpowiednia dla mojego ucha, co do basu jakby lekko za mało ale to tylko przy cichym graniu. Gdy dołączę do tego satelity i central w trybie stereo zestaw 7.0 nagłaśnia przestrzeń 32m2. Twierdzę że nic mu nie brakuje ale to są moje odczucia. Wiadomo każdy musi usłyszeć aby ocenić.
To na tyle z mojej budowy. Zostało trochę spraw wykończeniowych, poprawek ale to w wolnym czasie.
POZDRAWIAM.
Na samym początku chciałem bardzo podziękować ARKOWI

Jak wiadomo dobrze zaprojektowane zwrotnice to podstawa więc oparliśmy się na gotowych projektach IRKA, zatem wybór padł na przetworniki STX’a.
Data powstania zestawu 7.0 w wątku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15084
Link do fotek: http://futurree.fotosik.pl/albumy/625466.html

ZAŁOŻENIA.
- znośny koszt wykonania zestawu 7.1

- zaprojektowanie zestawu na dość mocnych przetwornikach „z porządnym kopem”,
- przyzwoity zapas basu bez efektu świstów podczas głośnego grania,
- i co najważniejsze dla mnie jak najmniejsze wymiary skrzynek.
HARMONOGRAM PRAC.
1) Wszystkie skrzynki wykonane z płyty wiórowej gr. 18mm, sklejane na Vikol, plus dodatkowo wkręty karton gips 45mm. (płyty docinane w Castoramie). Zrezygnowałem z podwójnej grubości przodów, na przód frontów i suba poszła dodatkowo sklejka 6mm.

2) Dalej wszystkie nierówności zaszpachlowane szpachlą samochodową i polerka na gładko.

3) Fornir dębowy 0,7mm oczywiście na Pattex Moment (żmudne oklejanie i docinanie).

4) Mając oklejone pudełka, lekka polerka forniru i 2xCapon. Dalej polerka i 2 warstwy pędzlem lakieru do parkietu Domalux Classic półmat.
5) Tutaj uwaga. W tym momencie dopiero przystąpiłem do frezowania (podfrezowania i otwory). Efekt wykonanych otworów jest idealny, żadnych wyrwań, ponieważ fornir jest trzymany z dwóch stron (od dołu klej, od góry lakier).

6) Wiercenie otworów mocujących głośniki. Od wewnątrz wkleiłem na Distal w każdy otwór podkładkę z nakrętką (łatwe rozkręcanie w razie czego). Do suba i frontów poszły podkładki pazurkowe.
7) Dalej polerka warstwa lakieru położona wałkiem, schnięcie

8 ) Gotowe pudełka zostały uzbrojone w terminale, zwrotnice, bass reflexy, pianka pod panele jako uszczelnienie na silikon, na koniec przetworniki przykręcone na polakierowane śrubki i plastykowe podkładki. Dodatkowo na kropelkę poszły do prawie wszystkich głośników magnesy ekranujące.

FRONTY - STX GDN22-140-8SCX + GDM14-1508SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 1000x250x275 [mm].
Strojenie komory basowej w WinISD – 51Hz, 30ltr., bassreflex - śr.wew.95mm, dł.200mm (lekkie podbicie basu +1dB wg symulatora). Oczywiście można zejść niżej wydłużając, zmniejszając otwór, ale mi jak na razie bardzo odpowiada to strojenie.

SATELITY - STX GDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 320x220x220 [mm].
Strojenie komory w WinISD – 77Hz, 8ltr., bassreflex - śr.wew.64mm, dł.160mm.

CENTRAL – STX 2xGDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zmodyfikowana zwrotnica satelity.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 500x220x250 [mm].
Strojenie komory w WinISD –77Hz, 16ltr., bassreflex - śr.wew.[/b]95mm[/b], dł.[/b]155mm.[/b]

KOSZTORYS:
- cała płyta 18mm z docinaniem 100pln
- fornir dębowy 0,7mm (duże liście) 270pln
- przetworniki STX (19szt.) 1077pln
- magnesy ekranujące (15szt.) 60pln
- POLINK (elementy zwrotnic, tunele b-r) 330pln
- terminale, złączki, drobnica 100pln
- klej Pattex, Capon, szpachla, Domalux (półmat) 230pln
- materiały własne ---
RAZEM: 2167pln
SUB – STX 2xGDN-27-450-4SC
(w trakcie budowy na wzmacniaczu SILVERSOUND)

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 650x320x420 [mm].
Strojenie komory w WinISD – [/b]30Hz[/b], 55ltr., bassreflex - śr.wew.123mm, dł.[/b]590mm.[/b]
Początkowo miał być bassreflex śr. 155mm ale symulacja zmusiła by zmniejszyć ze względu na zbyt duże wychylenie cewki.
W sekcji przedwzmacniacza:
- sumator L+P,
- regulacja częstotliwości odcięcia,
- sumator SUB +LP lub oddzielnie,
- filtr górnoprzepustowy od 27Hz,
- Linkwitz,
- obracacz fazy,
- przesuwnik fazy.

7.0 zestaw obecnie napędzany jest amplitunerem ONKYO TX-SR805. Jak to gra? Dla mnie wypas, tzw. „kop” jest, aż się boje co będzie z subem

Jeśli chodzi o same fronty: sekcja wysoka i średnia odpowiednia dla mojego ucha, co do basu jakby lekko za mało ale to tylko przy cichym graniu. Gdy dołączę do tego satelity i central w trybie stereo zestaw 7.0 nagłaśnia przestrzeń 32m2. Twierdzę że nic mu nie brakuje ale to są moje odczucia. Wiadomo każdy musi usłyszeć aby ocenić.
To na tyle z mojej budowy. Zostało trochę spraw wykończeniowych, poprawek ale to w wolnym czasie.
POZDRAWIAM.