• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw przedni 2x 165 + tweeter

Reakcji
0
Rozważam nad wstawieniem audio do auta, bo zaczyna mnie męczyć głośny wydech.
Interesuje mnie wyłącznie system przedni.
Mam problem z doborem głośników, muszę dopasować głośniki pod auto, a nie odwrotnie.
Drzwi mam przygotowane, niestety, pod dwa głośniki 16,5 cm i nie bardzo mam pomysł na co się zdecydować, na pewno trzeba szukać takiego zestawu co będzie mieć w ofercie możliwość dokupienia drugiego kompletu nisko-średniotonowych.
Kolejny problem to jak lepiej łączyć głośniki: szeregowo czy równolegle? - wiem, czym się różnią obydwa rodzaje ale nie wiem co zastosować.
Jeśli chodzi o wysokie tony, też jestem nieco ograniczony, bo mam już przygotowane słupki,chyba, że tweetery robią z tą samą średnicą zewnętrzną, wówczas nie będe musiał szukać pod wymiar.

Problem trzeci to jakie zastosować źródło dźwięku, czy lepiej tanie radio z mp3 (do 350zł), choć zapewne do dwóch 16,5 pewnie lepiej wstawić wzmacniacz, tylko wówczas jako źródło będzie musiał być odtwarzacz mp3/komórka/laptop.

Na głośniki chciałbym przeznaczyć max 350-400zł, na radio może te 350, jak wzmacniacz chętnie mniej. Z jednej strony chciałbym maksymalnie ciąć koszty by pieniądze przeznaczyć na inne cele, z drugiej w miarę wykorzystać to jak auto jest przygotowane.

helix 62.1 lub PowerBass S-6C popularne na forum

Radio alpine ale to 500zł raczej jak z mp3 na usb + wzmacniacz (używka)

Zresztą po co ci w drzwi dwa niskośredniotonowce na raz? (głuchy jesteś?)

hehe, jeszcze dobrze słyszę.
Poprzedni właściciel robił auto pod zawody ca, więc mam to co mam.. to nie mój wymysł. Ale teraz myślę, że faktycznie bez sensu iść w dwa głośniki. Jakby jeden otwór zaślepić szczelnie krążkiem z MDF, powinno dać radę. Noi koszta mniejsze.
Poprzeglądam informacje o tych głośnikach.

A co zrobisz ze w zwrotnicą w takim przypadku?
Są zestawy mające 2 woofery i jeden tweeter, ale ich cena jest ponad 2 razy wyższa od twojej maksymalnej.

Najprostszą opcją w twoim przypadku byłoby kupno hertzów ESK i dokupienie pary wooferów EV165, do drugiego woofera możesz dorobić drugą zwrotkę, schematy znajdziesz w pdf'ie, wystarczy skopiować gałąź dla woofera. Innego rozwiązania w twoim przypadku nie widzę, ale i tak wykracza to poza twój budżet.

cursor, ale jak da drugi woofer to musi na tweeterze też tłumienie zmniejszyć - l-pad.
Myślę, że wtedy będzie takie jak trzeba. Ten tweeter i tak za bardzo odstaje od woofera, a tak myślę, że będzie to przyjemniejsze.

Powrót