• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Zestaw x.0] Kino domowe GDWK-10-200-8-PJ i GDN-14-100-8-SCX

Reakcji
0
Witam wszystkich

Jakieś 2 tygodnie temu ukończyłem moje kino domowe na przetwornikach jak w tytule

Zwrotnice zamówiłem u Pawła S (nie chciało mi się samemu robic) koszt 380 pln
Głośniki zamówiłem w STX koszt chyba 480 pln
fornir sosnowy dostałem - free
mdf dostałem od stolarza - free
kleje i bejce dostałem - free
lakier domalux kupiłem 38 pln zostało jeszcze b dużo (malowane 2 razy)

Dużo tego free :razz:

konstrukcja skrzynek ogólnie dostepna w necie jedynie centralny to chyba nietypowa konstrukcja: poj 7 litrów z membraną bierną (głośnik na zwarciu)
Po zamontowaniu i odpaleniu wszystko gra ok czasami tylko na niektórych kanałach telewizji N mało basu, siła głosu ok, jakośc dźwieku ok - wszystko napędzane DENON 1802 (może ma ktoś do niego pilota?)
Bez Suba sie nie obędzie, już sie rodzi w głowie (SLS 10 albo SLS 12)

teraz jak tu dołączyc zdjęcia hm....

Jak coś to pisac na maila bo czasu mało aby śmigac po forach :(

BRAWO :!: :cool:
nareszcie ktos skonczyl kino do ktorego zrobilem juz chyba 3-4 komplety zwrotnic ;)

wszystko fajnie, ladnie ale widac drobne bledy na jednej satelitce

mozesz wrzucic dokladniejsze foto gotowego centrala?

horus_se napisał:
jedynie centralny to chyba nietypowa konstrukcja: poj 7 litrów z membraną bierną (głośnik na zwarciu)
tutaj kilka slow wyjasnienia.
klasyczne membrany bierne to glosniki bez napedu z dodatkowym obciazeniem. zeby to dobrze dobrac to trzeba sie troche pobawic
po rozmowie z Sound Wave'em, powiedzial mi ze najlepsza membrana bierna jest wlasnie zwykly glosnik ze zwartym uzwojeniem. wtedy indukujaca sie w cewce SEM przeciwdziala wycyleniu i glosnik sam sie tlumi.
mozna to rowniez regulowac poprzez rezystory przylaczane do glosnika. jak to dokladnie dziala to mnie sie nie pytajcie - nie robilem jeszcze testow :P

horus_se napisał:
Bez Suba sie nie obędzie, już sie rodzi w głowie (SLS 10 albo SLS 12)
SLS12 tutaj bylby dobry. tylko ze biorac pod uwage jego cene i wymagana moc (on ma 8ohm) to polowalbym na mivoca XAW 310 ;)

oto dodatkowe zdjęcia centrala

jest wada na jednej satelitce bo założyłem zły frez i musiałem sie jakoś ratowac :(
jesli chodzi o mivoca to pewnie dobry przetwornik tylko nigdzie nie mozna go dostac, kol Irek polecil mi sls10 cena 280pln sls12 307pln

szkoda tylko ze center nie jest spojny stylistycznie z satelitkami (nachodzace GDNy na GDWK)
ale ogolnie i tak jest dobrze ;)

SLS do kina jest OK - nawet mi sie podobal. ale nie za taka cene :???:

Fajne kino..
BTW a mialem do sprzedania 2xSLS10 jak noweczki za 400zł to nikt nie chciał ; )... byłyby tu idealne

wszystko fajnie ładne kino tylko mi się nie podobają fronty, ładniej wyglądałyby podłogówki tym bardziej ze z tego co widać masz na nie miejsce.

Właśnie że nie ma miejsca na podłogówki, nie chciałem ich stawia zaraz przy tv, chciałem po rogach ale żonka ustawila tam swoje zabawki :mrgreen:

Eleganckie kino,gratki wielkie.Ja bym wolał na przód podłogówki,ale jak to woli..
Dobra robota.Pozdrawiam.

Bardzo ładne kolumienki. Własnie takie podobają mi się najbardziej. Ładny fornir.

Pawel S. Ty masz chyba w notatniku ta tresc zapisane z linkami tyle razy sie to przewija co ? :lol:

dolphin123, tak. najpierw co chwila szukalem, ale ze coraz czesciej trzeb bylo to wklejac to zpisalem w notatniku :P

Powrót