• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw Zamontowany Nowe Radio,Nowe Głosniki :) I PYTANIE

Reakcji
0
Witam zamontowałem w swoim aucie VOLVO V40 cały nowy zestaw audio. Dokładnie to Nowe Radio Kenwood DPX304 do tego nowe kable i wszystkie głosniki Helixa B 62C
( http://allegro.pl/helix-b...3075314697.html )
Do tego wygłuszenie drzwi przednich. Zestaw gra bardzo fajnie,duży bass lecz uwazam że niestety gdy dodaję się więcej głośności to bass zamienia się w charczenie i słychać lepiej wysokie tony. Teraz moje pytanie brzmi: Co zrobić żeby na wysokim poziomie głośności radio miało duży bass i było słychać lepiej wysokie tony. Nie posiadam wzmiacniacza ani tuby. Niestety radio za 600zl nie posiada podpięcia na przednie głosniki na wzmacniacz -.-

Jeśli przy większej głośności coś Ci charczy to znaczy że wzmacniacz się kończy i wpada w przester. Jeśli głośniki grają pod samym radiem to warto było by kupić jakiś wzmacniacz:)

czyli rozumiem że muszę do tego zestawu dokupić wzmacniacz. Tylko pod moje radio jest wyjście tylko na tylne głosniki pod wzmacniacz.... I jaki wzmacniacz kupić. Ilu kanałowy itp

Tylko pod moje radio jest wyjście tylko na tylne głosniki pod wzmacniacz....
a gdzie tak napisali?
ja tam w specyfikacji widze tylko jedna pare a nie wyjscie na tylne glosniki...
zapewne jest to zamienne z wyjsciem na suba

wzmacniacz 4 kanalowy, praktycznie dowolny. nowy od ok 300zl (zobacz crunch)
uzywane w tej cenie znajdzie sie lepsze, lub taniej podobny jakosciowo
nie zapominaj ze do wzmacniacza dochodzi jeszcze koszt instalacji elektrycznej - min 150zl

ale zacznij od wlaczenia HPFa w radiu, czyli filtra gornoprzepustowego. odetniesz najnizszy bas ktory przeciaza wzmacniacz w radiu. w ten sposob "wytrzyma" troche dluzej

Funkcje audio

Maksymalna moc wyjściowa 50W x 4
MOSFET Power IC Jeden
Wejście pomocnicze Tak, z przodu
Typ pomocniczy Mini-jack
Pre-out 2 RCA
Pre-out poziom wyjściowy 2V
Preout tył / subwoofer Przełączana Jeden
Regulacja poziomu wyjściowego subwoofera Jeden
Tone Control źródło i pamięć nie
Zarządzanie Balance / Fader / Loudness Jeden
Tom tłumik (-20dB) ze stopniowym powrotem do pierwotnego poziomu Jeden
System QEX (Preset Sound Control lub ręczny) Jeden
W systemie e + (filtr górnoprzepustowy i dolnoprzepustowy wbudowany) Jeden

Specyfikacja audio
Moc wyjściowa 50W x 4
Moc znamionowa (DIN45324, + B = 14,4 V) 30W x 4
Poziom Preout 2000 mV / 10kOhm,
Impedancja preout 600ohm
Impedancja głośnika 4Ohm ~ 8Ohm
Pasmo przenoszenia 20Hz ~ 20kHz (± 1 dB)
Zewnętrzne wejście audio 1200 mV
Impedancja wejściowa AUX 10k
Kontrola basu 100Hz ± 8dB
Mid kontrola 1kHz ± 8dB
TREBLE 12,5 kHz ± 8 dB

I ma wyjscie na tylne głosniki lub na subba. Co to jest HPF? Co masz na mysli o koszt instalacji elektrycznej ?

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post o 23:00 ----------

Jaką moc musi mieć wzmacniacz i ilu musi być kanałowy zeby wszystko ładnie grało ?

Co to jest HPF?
zacznij od wlaczenia HPFa w radiu, czyli filtra gornoprzepustowego. odetniesz najnizszy bas ktory przeciaza wzmacniacz w radiu. w ten sposob "wytrzyma" troche dluzej
!
High Pass Filter

Jaką moc musi mieć wzmacniacz i ilu musi być kanałowy zeby wszystko ładnie grało ?
wzmacniacz 4 kanalowy, praktycznie dowolny. nowy od ok 300zl (zobacz crunch)
chyba pora spac

Powrót