• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestawienie głośników do 3way

Reakcji
79
Cześć,
jako, że kolumny na których stawiałem swoje pierwsze kroki udało mi się sprzedać - zrobiło się miejsce na coś nowego.
Myślę o zbudowaniu dosyć tanich 3 drożnych kolumn podłogowych ale nie znam innych głośników oprócz kilku modeli Sba.
Chciałbym się poradzić, czy to zestawienie głośników po dobrym zwrotkowaniu będzie mogło "stanąć" obok Zephyr Le, oczywiście w przenośni :)
Nie oczekuję przeskoku wyżej ale też nie chciałbym być rozczarowany.
Przy obecnych cenach bardzo zainteresowało mnie zestawienie:

Dayton RST28A-4 aluminiowy
Dayton RS125-8 aluminiowy
Dayton RS225-8 aluminiowy

Widziałem kilka projektów tutaj sprzed kilku lat na w/w głośnikach ale nie chciałem odgrzewać kotleta i postanowiłem założyć nowy temat, aby się poradzić.
Kupując zestaw głośników chciałbym, żeby cieszyły się zainteresowaniem tak, aby ewentualnie odsprzedać przynajmniej same głośniki przy możliwych kolejnych zmianach kolumn.

Założenia:
- wyraźny dobry środek
- nie sypiąca piachem góra
- w miarę spójny bas, nie rozlany tak jak z głośników sb17 (sb23nrx w projekcie zephyr gra nieporównywalnie lepiej).

Nie zależy mi na mega basie - zephyr też jest z niego okrojony.

Co możecie powiedzieć na temat tych głośników?
Proszę o Wasze opinie.

Ostatnia edycja:
Scan 26w/8534g00 to super głośnik, również w obudowie zamkniętej. Cena przyzwoita.

Dayton RS52 również świetny głośnik w swojej cenie, ale do wyżej wymienionego Scana zupełnie się nie nadaje.

22TFF może być ciekawym partnerem do RS52. Robiłem projekt RS52 z 22TAF i jednak czegoś w tym brakowało, ale grało zupełnie poprawnie.

Ten 26w/8534G00 może być trochę zbyt duży by front kolumny był wąski.
A takie zestawienie Vifa NE225 + NE149 + Scan 2608/913000 zagra?

Powrót