• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ZEUS i co dalej ???

Reakcji
0
witam , proszę pomóżcie ....
są ZEUS'Y fabryczne, grają tak jak grają to wszyscy wiedzą , napędzane denon DRA 500AE,salon 40m i teraz pytanie:
- czy da się je jakoś przebudować żeby zagrały lepiej ??? czy też znaleźć dla nich innego właściciela, którego uszczęśliwią a szukać innych ?? jeżeli druga opcja to co ???? budżet ...hmmm minimum :)
pozdrawiam - liczę na waszą pomoc

czy też znaleźć dla nich innego właściciela, którego uszczęśliwią a szukać innych

Chyba najlepsza opcja :)

Określ rzeczywisty budżet to się pomyśli co Ci zaproponować.
Możesz spojrzeć w projekt 3-way z mojego podpisu.

40m2 to spora powierzchnia do nagłośnienia.
Polecam sprzedać Zeusy ale musisz być świadom, że nowe kolumny nie zagrają tak głośno, ale charakterem brzmienia powinny Ci podpasować.

z bardzo głośnego grania chyba już powoli wyrastam ( hahaahha ) choć "wykop" zeusów jest całkiem całkiem , ale szkoda że brak całej reszty , czyli żadne wymiany zwrotnic ew coś innego , waszym zdaniem niewiele zmienią ???
czyli po znalezieniu nowego pana dla nich , budżet będzie coś koło 2,5 tys .... i co za takie "małe" ??

---------- Post dodany o 19:45 ---------- Poprzedni post o 19:43 ----------

na samodzielne "kombinatorstwo" to chyba jestem za "mały bolo" :((

Między zeusami a FX300 na pewno, w sumie tu nie ma co porównywać... chyba że bas, to jedynie zeusy mają więcej.

szanowny :) marianie :) a jaki jest koszt proponowanej przez Ciebie konstrukcji wg tego że kiedyś musi być pierwszy raz , to za ile musiałbym stracić dziewictwo ???

1600zł za komplet głośników + zwrotnice.
Reszta, czyli obudowa i akcesoria do niej to już jest nie obliczalne, ale minimum 500-600zł z wykończeniem, czyli z fornirem,lakierem i akcesoriami... tak myślę że tyle by wyszło.

wychodzi całkiem ciekawie , mam tylko wątpliwości ( jak na dziewicę przystało ) czy aby na finale samodzielnego kombinatorstwa to wszystko mnie nie przerośnie , mam na myśli strojenie itd. czy też postępując zgodnie z projektem mogę iść w ciemno i zagra ???

LuSzTi opisał ten projekt dokładnie, każdy kto już coś złożył nie będzie miał z tym projektem problemu.
Gorzej jeśli nie masz w ogóle pojęcia o składaniu kolumn i zero wyobraźni twórczej, to już może być problem.

nie ....aż tak źle to chyba nie jest , dzięki za pomoc , decyzja już podjęta , będzie ten pierwszy raz !!!! tylko dlaczego mi się obrazy nie otwierają ( IE ) ??

czy da się je jakoś przebudować żeby zagrały lepiej ???
a ja zapytam dla pewnosci
LEPIEJ? czy moze MOCNIEJ?

"wykop" zeusów jest całkiem całkiem , ale szkoda że brak całej reszty , czyli żadne wymiany zwrotnic ew coś innego , waszym zdaniem niewiele zmienią ???
da sie, ale to poprawi tylko wysokie tony i doda troche srednicy. oczywiscie wymiana drivera wchodzi w gre

sam teraz skladam te 3 drogi lusztiego ;)

a ja zapytam dla pewnosci
LEPIEJ? czy moze MOCNIEJ?

lepiej !!!! mocniej już nie potrzeba , zeusami nieźle się napędza również sztućce w szufladach :))))

da sie, ale to poprawi tylko wysokie tony i doda troche srednicy. oczywiscie wymiana drivera wchodzi w gre

robiłeś takie przeróbki czy tylko teoretyzujesz????

sam teraz skladam te 3 drogi lusztiego ;)

na jakim etapie jesteś ??

k8zvv3yi4oyo8liu0jbk_1371229400.jpg

juz odsluchy ;)
mam za slaby wzmacniacz i bardzo pozno zlozylem zwrotnice...
jutro przypomnij sie to cos napisze o tej kolumnie. ale jedno jest pewne - na 95% beda budowane kolejne z wykonczeniem ;)

mam tylko wątpliwości ( jak na dziewicę przystało )
LOL
decyzja już podjęta , będzie ten pierwszy raz !!!!
I słusznie. Cokolwiek by Ci z tego nie wyszło, zapewne będzie lepsze niż to co masz teraz, a nauka będzie bezcenna. Ale znając życie - z gotowego projektu wyjdzie Ci raczej dokładnie to co ma wyjść. Zadbaj o staranność wykonania choćbyś miał długo robić, a będziesz zadowolony :).
jutro przypomnij sie to cos napisze o tej kolumnie. ale jedno jest pewne - na 95% beda budowane kolejne z wykonczeniem
Napisz napisz, też jestem zainteresowany. Wprawdzie wolałbym 12", ale być może nie wiem, że jednak nie wolałbym :) (nigdy nie wiem czy zdecydować się na wielkość czy wygodę)

obecnie mam kolumny na VIFA XT18WH + XT19TD o efektywnosci ok 87db, zasilanie wzmacniaczem Philips FA-568 http://audiozavar.com/archives/1033
mocy ma raczej ok 50w
i tam gdzie moje vify graja juz bardzo glosno, to te 3 drogi zaczynaja dopiero zyc :/
zloze zaraz uniampa i zasile ta kolumne 90w
jak to nie pomoze to dzwonie po znajomego ze wzmacniaczem estradowym

a czym grasz teraz ? - pytam o punkt odniesienia do tej nowej ....
mam troche kolumn wiec pisz co ty slyszales. moge do tego odniesc ;)

wiecej napisze o brzmieniu pozniej bo jednak wytlumienie bardzo duzo zmienia. czekam na watoline

Powrót