• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ZG 25-C pytanie + ewentualna przeróbka.

Reakcji
0
Witam,

Mam kolumny ZG 25-C o impedancji 4 Ohm. Pochodzą one z 1978 roku o ile dobrze
odczytałem słabo widoczną już naklejkę umieszczoną z tyłu obudowy.
Zainstalowane są tam 2 x głośnik GDN 16/12 11W 8 Ohm oraz wysokotonowy GDWK 9/40 40W 4 Ohm.
Chciałbym je podłączyć do 8 Ohm wzmacniacza i tu pojawia się pytanie co zrobić, aby miały one impedncję 8 Ohm - czy wymiana tego wysokotonowego głośnika starczy, czy coś trzeba kombinować ze zwrotnicą, podłączeniami itp.?

Z góry dziękuję

Michał

Za impedancje kolumny odpowiada głośnik niskotonowy, jeśli chcesz podłączyć pod ten wzmacniacz to musisz te głośniki (gdn 16/12) połączyć szeregowo zamiast równolegle jak w oryginale. Jak dobrze pamiętam to tam zwrotnica była bardzo prosta (1 kondensator na GDWK) i nie musisz z nią nic kombinować

W książce A. Witorta "Zestawy głośnikowe" jest schemat zwrotnicy do tych głośników. Może akurat w Twoich kolumnach jest taka. Ja ją trochę zmodyfikowałem, by zwiększyć impedancję tak by była w okolicy 6 Ohm. Jeden z GDN 16/12 połaczyłem jako pseudośredniotonowca poprzez kondensator 68uF i rezystor 4,7 Ohm. Myślę, że może to byc dobre rozwiązanie. Nawet jakiś lichy wzmacniacz powinien przy tych 6 Ohmach spokojnie pracować.

Załączniki

• zg-25c.jpg
    zg-25c.jpg
    8.2 KB · Wyświetleń: 0
Powrót