• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zgranie fazy subwoofera z kolumną

Reakcji
5
Witam,
Czy jest możliwe w jakikolwiek sposób pomierzyć i ustawić zgranie fazowe kolumn i subwoofera (płynna regulacja fazy)? Na słuch ciężko samemu i jest ta niepewność czy jest dobrze.

Na początek czysto teoretycznie sub ustawiony obok kolumny, pomiar z jednego punktu najlepiej odsłuchowego, czy to ma sens? Czy duży wpływ ma na to też druga kolumna jeśli sub nie jest równo miedzy kolumnami ?

Bawię się pomiarem mikrofonu i mam oto takie wyniki:

Udało się ustawić płaską charakterystykę i wyregulować fazę suba tak, aby szła mniej więcej z różnicą 180 stopni czyli przeciwfazie - to prawidłowe ustawienie czy powinny iść razem? Odwrócenie fazy na amplitunerze czy pokrętłem nie zmienia fazy o 180 stopni i nie jestem wstanie zrobić ich równo.

Kręć fazą obserwując wykres, sumować się będzie wtedy kiedy będzie najgłośniej. Ale równie dobrze można usadzić się na kanapie i prosić kolegę żeby kręcił.

Jaga nie przejmuj się fazą suba, a weź pod uwagę siatkę basu. Nie będę ferował wyroków w Twoim przypadku, ale z tego o czym piszesz masz problem z ustawieniem suba w pokoju.
Bas jako taki jest bezkierunkowy, faza zmienia się zależnie od miejsca odsłuchu, po uwzględnieniu odbić. Jeśli zakłócisz te odbicia pułapkami, albo dobrze ustawisz suba w pokoju i dołożysz pułapki, to odsłuch się poprawi na tyle byś poczuł komfort słuchania. Zmiana fazowania subłufera nic nie daje, bo w jednym miejscu odsłuchu będziesz miał tego basu zbyt dużo, a w innym zbyt mało. Musiał byś nosić z sobą regulator fazy, by ją zmieniać na bieżąco, a chodzi przecież o możliwie dobry bas w miejscu odsłuchu. No i będziesz musiał znaleźć sobie jedno miejsce do słuchania.

Dzięki za odpowiedzi, wiem że miejscami jest go dużo lub mało na słuch mam ustawiony. na ten moment ustawic go inaczej nie mogę, ale na wiosnę salon z aneksem prawie 40m więc będzie można się pobawić.

Powrót