• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zintegrowany dźwięk ALC880 czy TERRATEC AUREON 5.1 PCI

Reakcji
0
Witam

Mój komp wyposażony jest w zintegrowany dźwięk Realtek ALC880 HDA http://www.realtek.com.tw/products/products1-2.aspx?modelid=2004058 . Jeżeli chodzi o jakość dźwięku to w windowsie jest znośny, ale pod linuxem (Fedora 4) trochę kuleje. Zastanawiam się nad zakupem karty muzycznej PCI. Wiem, że soundblastery działaja bez problemu z oboma systemami operacyjnymi. Chciałbym, żeby koszt karty nie przekroczył 100zł.

Biorę pod uwagę SB 24bit (w ostateczności), http://www.allegro.pl/item99419740_terratec_aureon_5_1_pci_digital_in_out_zobacz.html (jak w temacie), może jakiś używany Hercules. Te ostatnie dwie marki mają dość dobrą opinię.

Karta ma poprawnie współpracować z dźwiękiem w filmach DVD oraz DIVX.

Proszę o opinię szczególnie ludzi, którzy korzystają z linuxa i/lub miały/mają doczynienia z Terratec-iem lub Hercules-em.

Mam tego zintegrowanego realteka na płycie i jest straszna padaka. Ta karta w ogóle nie ma wysokich, zmierzyłem RMAA to dociągała do marnych 15kHz.

W windowsie sterowniki jakoś ten dźwięk jeszcze formują, ale na linuxie porażka. Wysokie przesterowują się okropnie, basu prawie brak. W linuxie odpowiedzialny za obsługę karty jest sterownik alsa z modułem intel_hda. Może dlatego, że sterownik nie jest typowo pod tą kartę pisany.

Co do tych terratec'ów. One są na bazie VIA CMI8738. Mam w sklepie karty na tym chipie po około 40zł. Obsługują 7.1. Może jednak lepszy ten soundblaster 24bit?

Poluję na używanego herculesa. Na razie znalazłem tylko 2 nie do końca sprawne. Nówki to wydatek powyżej 300zł :(

Hah, nie znalazłem jakoś tego sklepu wcześniej. Dziękuję za link. Właśnie zastanawiam się nad odkładaniem kasy ;)

Szukałem jeszcze yamahy, ale 5.1 też trudno dostać.

Powrót