• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zlece wykonanie zestawu stereo

Reakcji
0
Witam,

Im wiecej czytam tym mniej wiem :)

Generalnie mam 18m kw. ktore chcialbym naglosnic. Slucham glownie muzyki
elektronicznej i troche popu. Lubie bas raczej szybki i dynamiczny niz targajacy trzewia (myslalem o konstrukcji zamknietej - ma to sens?). Nie bede raczej zestawu krecil do konca skali dB. Czasem mam potrzebe troche glosniej ale to naprawde czasem i naprawde troche.

Problem polega na tym ze stolarz ze mnie zaden - i chociaz pudla to wielka filozofia nie jest, to nie mam gdzie sie rozlozyc z majdanem.
Kolejny problem - elektronik ze mnie jeszcze gorszy niz stolarz.

Potrzebuje wiec kogos kto doradzilby w sprawie przetwornikow a potem zaprojektowal i wykonal zestaw. Jestem z katowic wiec ktos ze slaska bylby mile widziany.

Sa tu tacy ktorzy paraja wykonstwem na zlecenie?

Sprawa wzmacniacza tez jest otwarta (w sesnie DIY lub zakup czegos firmowego) - niby mam jakis amplituner technicsa ale to jeden z nizszych modeli (SA-EX120, klasa H+) i podejrzeam ze nie wydobedzie z lepszych glosnikow tego co beda potrafily.

Jesli chodzi o kwote jak moge przeznaczyc to jestem wzglednie elastyczny - jak bedzie warto to sie da wiecej (chociaz musze uwzglednic jakis maly zestaw do sypialni)

Bede wdzieczny za sugestie/porady/wskazowki/uwagi.

pozdrawiam,
patryk

w katowicach napewno jest jakiś sklep z audio domowym i to niejeden, pojedź więc do takiego salonu, posłuchaj i wtedy będziesz mógł powiedzieć czego konkretnie chcesz :)
To najlepsza metoda.

Pawel S. napisał:
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/nexton.html??
AXy to koszt 2x99 + 2x84zl
zwrotnica niedlugo bedzie wiec mozna by sie juz skusic...

Wygladaja niezle - wystarczy zeby naglosnic 18 m kw?
Czego mam szukac do napedzenia zestawu? W sensie co byscie polecali?

Pawel S. napisał:
ale ktore?? bo jezeli te wieksze to to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8702 jest do sprzedania. a te juz powinny wystarczyc do 18m...

np te:
http://allegro.pl/item265620206_paradigm_mini_monitor_v_5_fvat_dostawa_raty_0_.html

Na razie wstrzymuje sie z jakimikolwiek decyzjami poniewaz przeprowadzam sie i pokoj ktory chce naglosnic jest juz umeblowany co ogranicza mnie troche jesli chodzi o dobor kolumn (wymiary)

Na pewno beda muslay stac blisko sciany - czy to oznacza ze BR bedzie musial byc z przodu? W tym miejscu znow nasuwa mi sie pytanie czy konstrukcja zamknieta nie bylaby lepszym rozwiazaniem.

pozdrawiam,
patryk

patryk.s napisał:
W tym miejscu znow nasuwa mi sie pytanie czy konstrukcja zamknieta nie bylaby lepszym rozwiazaniem.
a jakiej muzyki sluchasz?? bo jezeli niepotrzebujesz zbyt wiele basu to moze byc i zamknieta

Pawel S. napisał:
a jakiej muzyki sluchasz?? bo jezeli niepotrzebujesz zbyt wiele basu to moze byc i zamknieta

jak pisalem na poczatku elektroniczna i pop. Przez elektroniczna rozumiem od Jarre'a do trancow czyli bas by sie czasem jednak przydal. Jak rowniez pisalem nie lubie basu ktory wyrywa mi wlosy z klaty - wole szybki i dynamiczny
A moze glosniki zamkniete (moze nawet monitrory) + jakis sub troche pozniej?

patryk

to juz zdecydowanie wole pozadne monitorki z delikatnym basem ale nisko schodzacym niz dorabianie suba. jakos sub mnie nie przekunuje jezeli chodzi o codzienne sluchanie muzyki. suba mozna dorobic ale ja bym go odpalal wtedy kiedy chce poszalec wiec niezbyt czesto

Słuchaj, ja posiadam fajne przetworniki (patrz na mój podpis), chcę jes sprzedać gdyż mam inny pomysł na głosniki (zbyt mały pokoik i będe robił na koaksjalach), jeśli byłbyś zainteresowany tymi głosnikami to pisz na PW. Natomiast konstrukcje "firmowe" na tych głośnikach łatwo odnaleźć. Posiadam do nich również projekt zwrotnicy. Paczkę zamówisz u stolarza, głośniki wyślę, zwroty zamówisz w polinku. Pozostanie przykręcić głośniki i zamontować zwrotę.
Jako wzmacniacz polecam coś z NAD lub Cambridge Audio. Azurek 540 V2 z pewnością wystarczy.

przemo-lukas napisał:
Słuchaj, ja posiadam fajne przetworniki (patrz na mój podpis), chcę jes sprzedać gdyż mam inny pomysł na głosniki (zbyt mały pokoik i będe robił na koaksjalach), jeśli byłbyś zainteresowany tymi głosnikami to pisz na PW. Natomiast konstrukcje "firmowe" na tych głośnikach łatwo odnaleźć. Posiadam do nich również projekt zwrotnicy. Paczkę zamówisz u stolarza, głośniki wyślę, zwroty zamówisz w polinku. Pozostanie przykręcić głośniki i zamontować zwrotę.
Jako wzmacniacz polecam coś z NAD lub Cambridge Audio. Azurek 540 V2 z pewnością wystarczy.

ekhem - czuje sie jak ostatnia lama - wyslalem na PW ale mam wiadomosc w folderze "do wyslania" zamiast w "wyslanych". Tak ma byc?

szukam klawisz wyslij i ni ma... HELP :)

[ Dodano: 2007-11-09, 16:27 ]
przemo-lukas napisał:

ekhem - czuje sie jak ostatnia lama - wyslalem na PW ale mam wiadomosc w folderze "do wyslania" zamiast w "wyslanych". Tak ma byc?

szukam klawisz wyslij i ni ma... HELP :)

Img_16.jpg
Img_17.jpg

http://www.akustyk.com.pl/projekty/CC145RSE.html

góra - revelator
dół - najcięższa 18-tka węglowa + membrana bierna

Ceny (za parę):
Komplet głośników: 2580
Komplet części do zwrotnic: 200
Obudowy: 1500

lub

Img_18.jpg

http://www.akustyk.com.pl/projekty/CC135C.html

góra - mały revelator
dół - lżejsza 18-tka węglowa o pięknej średnicy

Ceny (za parę):
Komplet głośników: 1880

ale do takich kolumn to wzmacniacz koniecznie trzeba będzie zmienić. dla pierwszej opcji musi być naprawdę wydajny.

tomant napisał:
góra - mały revelator
dół - lżejsza 18-tka węglowa o pięknej średnicy

Ceny (za parę):
Komplet głośników: 1880

ale do takich kolumn to wzmacniacz koniecznie trzeba będzie zmienić. dla pierwszej opcji musi być naprawdę wydajny.

Piekny sprzet ale przekracza moj budzet i to sporo
Zwlaszcza ze wzmacniacz tez musze kupic - co bedzie zraczej znacznym wydatkiem

Powrót