• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana kondensatorow MKT/MKP na wysokie tony

• Autor wątku Autor wątku rs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

rs

Reakcji
0
witam, pytanie proste

Czy zauwazy sie roznice w jakosci dzwieku wysokich tonow miedzy kondensatorami MKT a MKP na przecietnych glosnikach wysokotonowych ? ( mam jakies stare tonsile.... zamazane ozaczeie.... to sa kopulkowe z takim malym wydluzeniem..... jakby tuba mała.....)

Czy moze nie myslec o kondensatorach zostawic MKT a zainwestowac w porzadniejszy przetwornik wysokotonowy ?.

Jaki glosnik mogli byscie polecic "w rozsadnej cenie" o dobrej jakosci dzwieku ?

nie ma sensu przy tak starych glosnikach...przerost formy nad trescia

tanie: tesla arv104/04, tonsil gdwk 11/100 z allegro
srednio tanie: visaton dt-94 (chyba takie oznaczenie)
drozsze: peerles dt-100, vifa TC20TD-05-06, D20TD-05-06

a zakladajac ze kupil bym tego visationa, zmiana kondensatorow miala by sens ? da sie odczuc ta roznice ? ... nie wiem, wiekrza szczegolowosc dzwieku, zmiana brzmienia....

Roznica bedzie taka jak sluchanie muzyki przed obiadem i po obiedzie :)

To jeszcze proponuje srebrne okablowanie.
Na pewno bedzie slychac roznice! Glownie z powodu wydania calej kasy i burczenia przez to w brzuchu :)

irek, powiedz mi, czy podczas odsłuchów oddychasz?? Bo wydaje mi się, że wzrost wilgotności powietrza od nadmiernego chuchania wpływa degradująco na dźwięk...
;D

mlodedrwale, Ty się z tego nie śmiej, bo całkiem niedawno pewien student pierwszego roku akustyki pytał mnie co to takiego ta komora bezdechowa... <lol>

Oczywiscie staram sie nie oddychac.
Nawet nie zdejmuje butow zeby za szybko nie zasnac :)

A tak na serio. Jakis czas temu reklamowali w TV plyn w spraju do higieny uszow. Sprawdzal ktos na ile poprawia sie odbior muzy?

Powrót