• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana kondensatorów na tweeterach

Reakcji
0
Cześć,

Wysokotonowce w moim aucie są filtrowane kondensatorem elektrolitycznym 3.3uF. Wiem że taki sposób jest z założenia słaby, ale nie mam chęci ani wiedzy żeby zrobić dobrą zwrotnicę. Chcę wymienić elektrolity na foliowce, zastanawiam się tylko czy zostać przy fabrycznym cięciu czy coś zmodyfikować. Aktualnie są niewielkie braki w paśmie 300-1kHz, czy zmiana na kondy np. 2.7uF (a więc delikatnie większe wycofanie zakresu 3-10kHz) ma waszym zdaniem sens? Czy jednak lepiej zostać przy fabryce? I przy okazji - jaki rodzaj foliowca ma najmniejsze wymiary?

Raczej taka zmiana niewiele wniesie.
Jak masz jakiś sklep elektroniczny u siebie to podejdź i zapytaj o kondensator MKT lub MKSE o pojemnościach, o których wspominasz. Koszt będzie niewielki, a sprawdzisz w praktyce czy słychać róznicę.
Pasmo 300-1000Hz to raczej pasmo woofera, a nie tweetera

Powrót