• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana mietków na coś lepszą górą?

Reakcji
0
Więc może zacznę od początku, jeszcze dobrze nie ukończyłem moich klonów Mite na 2xgdn jak odwiedził mnie kolega ze swoimi kolumnami na Visatonach(170 AL i G25 FFL) no i z przykrością stwierdzam że mietki zostały zmiecione jakością i barwą dzwięku przez visatona, ale największa przepaść była w wysokich tonach które brzmiały przynajmniej 3 razy lepiej nawet na moim badziewnym wzmacniaczu.

I teraz rodzi się takie pytanko czy za 1000zł na kolumny(oczywiście bez obudów same podzespoły) da się zrobić coś co zagra tak jak te visatony? Czy je po prostu skopiować i po problemie? Pokój mam 20m2 a będą grały pod Pioneerem A502.

[ Dodano: 2008-04-13, 11:29 ]
poti89 napisał:
Zmiana mietków na coś lepszą gurą?
no beS pSZesady...

Dlaczego bez przesady uważasz że Gdwk to taki dobry syk to chyba nic innego nie słyszałeś bo w porównaniu do visatona wypadł banalnie.

Dlaczego dziwny?Po prostu chce teraz coś co da mi ten dreszczyk co te visatony kolegi to co nie mają mietki ten delikatny i detaliczny odrywający się od kolumn dźwięk.

Myślałem właśnie nad tą vifką i są same dobre opinie o niej tylko co dać na duł i żeby projekt zwrotnicy do tego był?

A co sądzicie o projekcie akustyka np:HN2 i HX18

dziwny bo w pierwszym poscie masz dodany cytat z odpowiedzia kogos kogo wypowiedzi tutaj niema :P

no i sam sobie odpowiedziales - tylko ze jak narazie tylko do HDSa exc jest zwrotnica udostepniona

Widocznie kolega wykasował swój post który jest w cytacie, kiedy pisałem mu odpowiedz.

Ale ta zwrotnica jest do HDS 180 Exc z XT czy DX

A co byś powiedział na Vifki XT18 WO i XT25tg była by do tego zwrotnica?

HDS + XT
ja zwrotnicy niemam w swojej kolekcji pod XT18WO + XT25 - ale jak poszukasz to napewno bedzie

A ty który zestaw byś mi bardziej polecił z Vifą czy HDS na duł który byłby lepszy jakościowo i czy dorówna tym Visatonom mojego kolegi?

niestety nie slyszalem ani HDS 180 ani XT18WO - mam XT18WH ktory ma mniejszy magnes i mniejsza cewke. basu jest wystarczajaco ale niezbyt niskiego. tak wiec wersja WO bardzo wskazana ;)

A może jest jakiś inny projekt w tych pieniądzach co by zagrał jak te Visatony?

A tak w ogóle to co sądzisz o tych Visatonach może skopiować projekt mojego kolegi czy zrobi się coś lepszego za tysiaka.

nieznam osobiscie tych glosnikow ale visatony ogolnie sa lekko za wysoko wycenione - chociaz podobno AL sa bardzo udane
w tej cenie niewiem czy znajda sie metalowe glosniki :???:

Sklonuj te paczki na Visatonach i po kłopocie. Niekoniecznie bedzie to najlepsze z zestawów tu proponowanych ale ma (w tym momencie dla Ciebie) przewagę nad resztą zestawów tu proponowanych-już ten zestaw słyszałeś i napewno się nierozczarujesz bo już wiesz jak gra... w greltonie jest akurat obniżka z niecałych 300 na niecałe 240zł na AL170-niewiem jak gra ale mniejszy brat AL130 ma dobre opinie w "audiofilskim światku"-chwalona jest konstrukcja czyli konkretnie membrama, zasosowanie napędu z farradayem no i samo brzmienie. Myśle że większy zagra podobnie lecz z większym rozmachem.Na G25ffl tez jest obniżka.

No w sumie to mógł bym je sklonować ale jeśli była by opcja zrobienia czegoś lepszego to bym wolał skorzystać tym bardziej że teraz jest możliwość zamówienia z AC to w cenie AL170 miał bym HDS 180 EXC.

Może ktoś słyszał oba zestawienia jak HDS180exc + XT25 w porównaniu do Visatonów lub Vify XT18WO
Bo coś czuje że jak zrobie klon Visatona to puźniej posypią się wrzuty że za te pieniądze było by coś lepszego.

[ Dodano: 2008-04-15, 20:50 ]
Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje :neutral:

Powrót