• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana okleiny

Reakcji
1
Chce zmienić fornir w moich kolumnach. Fornir był polakierowany 5 warstwami lakieru. I teraz pytanie, czy wystarczy zeszlifować lakier czy lepiej jednak zedrzeć stary fornir i na surową płytę nałożyć nowy?

hehe powodzenia zycze.
zrob probe na dole/gorze czy da sie latwo zerwac fornir. jak nie to szlifuj troche i przyklejaj na to

Jezeli masz klejony na mdf a nie hdf to przy odrywaniu plyta sie rozwarstwi zedrzyj stary lakier szlifierka oscylacyjna do zywego forniuru. :)

Dzięki za odpowiedzi.
Materiał obudowy to płyta wiórowa, a fornir był klejony butaprenem. Chyba spróbuje to zedrzeć z pomocą opalarki. Pytanie jeszcze czy klej odejdzie razem z fornirem czy z nim też będzie trzeba się pomęczyć?

jesli byl klejony na butapren to nie powinienes miec duzych problemow sam kiedys zdzieralem fornir wez szpachelke i odrywaj pomalu powinno szybko zejsc mozesz tez sprobowac podgrzac :)

oczywiscie resztki kleju zostana ale papier 80 na kawalek deseczki i przetrzec troche plyte pozbywajac sie starego kleju a tak pozatym to klejenie na butapren jest slabym pomyslem ja kleje na wikol + zelazko wychodzi super !!!! :)

Wiem wiem, teraz używam Momentu i wychodzi elegancko, ale te kolumny robiłem jakieś 2 lata temu, kiedy o Momencie mało kto słyszał.

A TO CZEMU JA NP NIE MAM DOSTEPU DO MOMENTU A WIKOL DOSTANE NP W SKLEPIE NA OSIEDLU KLEJENIE NA MOMENT JEST LATWIEJSZE I NAPEWNO SZYBSZE NIZ NA WIKOL ALE WIKOL JEST NAPEWNO LEPSZY NIZ BUTAPREN

zgadzam sie henkel rulez !!!!! :) roboty przy klejeniu zelazkiem he he w huk :) ale przy niedostepnosci henkela wikol jest najlepszym rozwiazaniem :) ale sie off top zrobil he he
:P

ale co tam :P
ciagne offtopic - szkoda ze juz niejest dostepny klej nitro. tam by łapało dosc szybko i z gwarancja ze przyklei wszedzie. no i spiona sztywna ;)

kleilem tez z niezlymi efektami na drakol ale tylko i wylacznie pod prasa lub mocnymi sciskami

he he dostep do prasy maja nieliczni a nam szarym obywatelom polski ludowej zostaje wikol i butapren he he :) i oczywiscie henkel :) co do drakolu nie wypowiem sie nie stosowalem :(

dasta napisał:
A TO CZEMU JA NP NIE MAM DOSTEPU DO MOMENTU A WIKOL DOSTANE NP W SKLEPIE NA OSIEDLU KLEJENIE NA MOMENT JEST LATWIEJSZE I NAPEWNO SZYBSZE NIZ NA WIKOL ALE WIKOL JEST NAPEWNO LEPSZY NIZ BUTAPREN
Nie krzycz...

Pawel S. napisał:
kleilem tez z niezlymi efektami na drakol ale tylko i wylacznie pod prasa lub mocnymi sciskami

chyba rakol :) Miałem z nim styczność w wakacje i już drugi raz go nie kupie...
Jak dla mnie syf, bez prasy na gorąco można się pochlastać, dużo lepsze efekty z henkelem expressem i momentem :)

Powiem tak... vikol czy jak mu tam jest dobry do łączenia płyt i takich tam. Do froniru butapren i wszystkie jego podobieństwa typu "Henkel Moment". I but i moment klei się tak samo - łatwo i szybko bez stosowania śmiesznych obciążeń itd... co niektórzy lubią stosować. To totalna bzdura.

he he ale dlaczego wszyscy stolarze kleja na vikol jeszcze nie widzialem stolarza ktory by kleil fornir na butapren :) na moment oczywiscie ale uzywanie butaprenu do klejenia drewna jest raczej nieporozumieniem :) jest to klej z grupy kontaktowych ale nie mozna go porownywac do henkela :) co do obciazen przy klejeniu klejami kontaktowymi nie stosuje sie obciazen masz calkowita racje nic to nie daje :)

Powrót