• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana tweetera a zwrotnica

Reakcji
0
Witajcie
Korzystając z gotowego projektu odtworzyłem zestaw kolumn domowych, ale przez przypadek zamówiłem inne tweetery niż powinienem -.-
Chciałbym je zaaplikować do samochodu, gdzie moje focale grają zbyt ostro.
http://audiotransducers.com/pl/ponizej90mm/32-wavecor-tw030wa01.html
Sam nigdy nie projektowałem zwrotnicy, a przypuszczam że do zmiany tweeterów jest to wymagane(?) Czy zrobi mi to jakiś warsztat car-audio, albo ktoś z forum? i czy ten tweeter może pracować z praktycznym brakiem przestrzeni za membraną? (montaż w trójkącie lusterek)

Dzięki za wyrozumiałość i za odpowiedzi

Napisz jak działa filtr tego focala w samochodzie (pasyw / aktyw / f podziału)

Ta kopułka gra od 2kHz

Efektywność 94dB chyba będziesz musiał dać jakiś tłumik :)

Obudową się nie martw

Zależy czego oczekujesz, bo jak tylko tego by go zamienić to myślę, ze nie trzeba nawet zwrotki ruszać :) Jak chcesz żeby zagrało to rób pomiary i napisz z czym to ma grać, bo może gra nie będzie warta świeczki :)

Potrzebujesz tzw. JIGa lub ArtaBoxa, ale to tylko wtedy, gdy chcesz aby robienie zwrotnic pasywnych stało się Twoją pasją. :)
W przeciwnym wypadku musisz znaleźć kogoś w okolicy, kto zrobi Ci te pomiary i będzie wiedział co dalej z nimi zrobić.

Tak patrząc tylko na przebiegi impedancji tego Focala i Wavecora, to podmieniając Focala na Wavecora lepszego grania nie uzyskasz.
Może być nawet gorzej.

Zależy czego oczekujesz, bo jak tylko tego by go zamienić to myślę, ze nie trzeba nawet zwrotki ruszać Jak chcesz żeby zagrało to rób pomiary i napisz z czym to ma grać, bo może gra nie będzie warta świeczki
Trzeba zmienić zerotnice
A juz napewno przy tej zamianie

Jak nie zaprojektujesz poprawnej zwrotnicy to bedzie gorzej niz na focalach
Wiec taka zmiana nie ma sensu

Ja znam kogos kto ci to moze zrobic ;)
Ale dopiero we wrześniu

Powrót