• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zodiak DSS402 i kolumna ZgC-40-8-581 i mocny przester

Reakcji
0
Witam.Dziś zdjąłem obudowę z mojego zodiaka,przeczyściłem wszystko w środku,wymieniłem bezpieczniki które były przepalone,wymieniłem żarówki.Ale po podłączeniu kolumny wchodzi ona w silny przester i głośnik ,,czeszczy" przy basach.
Prosze o pomoc

Patrzyłeś te kondy?
Zainwestowałeś w jakiś miernik?
Gdzie jakieś zdjęcia?

Kond jest rozdęty,zdjęć nie zrobiłem bo myślałem że nie będzie potrzeby bo wczorajszy temat został zamknięty.Ale co może powodować przester??Mam woltomierz
Pozdro xD

Głośnik1234@@ napisał:
Kond jest rozdęty,zdjęć nie zrobiłem bo myślałem że nie będzie potrzeby bo wczorajszy temat został zamknięty.Ale co może powodować przester??
temat ma znów wylecieć do kosza a Ty chcesz kolejnego warna? Skoro kondensator jest rozdęty to go wymień bo to on może być przyczyną!

[ Dodano: 2010-03-12, 19:21 ]
Tranzystory też by wypadało sprawdzić... Bez miernika i odpowiedniej wiedzy nic nie zrobisz... Wczoraj już Ci pisałem że masz się douczyć a Ty znów wyskakujesz z nowym tematem...

Jeżeli masz jakieś urządzenia inne w domu, z kąd możesz wyjąć takiego konda, to poszukaj. Parametry, jeżeli bd troszkę większe niż w twoim zodiaku, to nic nie powinno się stać. W każdym bądz razie, słabszego nie możesz zastosować od tego jaki masz obecnie w Zodiaku.
Chodz najlepiej, jak byś kupił nowe, ale nie wiem czy ci się to opłaca...

Pokaż zdjęcia. Jeżeli nie masz kondów do wymiany, to możesz Zodiaka wyrzucić, albo na części sobie wziąść :smile:

kondy do wymiany muszę poszukać,ale w moim zodiaku jest wlutowana jakaś płytka drukowana przylutowana na 5 kabelkach i nie wiem do czego ona jest..Zdjęcia dam jutro
Pozdro xD

:mrgreen: Ciekawe czy "skusi" ?:grin: Wracając do tematu- w tym szrocie mogło paść praktycznie wszystko. Tak jak pisałem naprawa nieopłacalna (w serwisie by zgolili pewnie z 70zł) więc miejsce szrotu...

trzeba było pomyśleć nim go wilgotnego włączyłeś a później dopiero suszyłeś
a teraz to on jest kompatybilny z koszem na śmieci

Dominik kolego,rozebrać na części?W życiu kocham unitrę.Do serwisu w Kazimierzy pomysł dobry,a nie lepiej do tego serwisu koło szpitala co facet naprawia??Temat uważam za zakończony..

[ Dodano: 2010-03-13, 16:04 ]
Temat do zamknięcia...Dziękuję wszystkim za pomoc :thx:

[ Dodano: 2010-03-14, 12:30 ]
Odkopuję temat za kilka minut dam zdjęcia i proszę o pomoc w znalezieniu usterki..

[ Dodano: 2010-03-14, 12:38 ]
proszę oto zdjęcia:

zrobiłem je przy wyminie bezpieczników i żarówek.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam :cool:

[ Dodano: 2010-03-14, 12:40 ]
Zodiak jest bardzo zakurzony i dlatego zdjęcia są jakie są.Bardzo ciekawię się co na płytce radia robi ta mała płytka ujęta na drugim zdjęciu.
Proszę o pomoc
Pozdro xD

Powrót