• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zrobiłem sub ale gra beznadziejnie czy da sie go uratować

Reakcji
0
Zrobiłem sub na głośniku Monarch SPH-255
niby wyliczyłem wszystko w WinISD ale on gra tragicznie brak mu dynamiki i miekkiego głebokiego basu, wydaje z siebie tylko stukanie.
Zrobiłem tez kolumny Yoschiego z tym ze głosniki 8omowe połaczyłem równolegle i została zmodyfikowana zwrotnica w kazdym razie te kolumienki mają ładniejszy bas niz ten sub.
czy da sie go jescze jakoś odratować?
napędzany jest on mostkiem TDA7294, obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm (front wykonany z 2 płyt 18mm sklejonych i skreconych) o pojemnosci ok 54,5litra (47x32x50cm), do tego br o srednicy 7cm i długosci 17cm. Obudowa wewnątrz troche wytłumiona gąbką.
załaczam plik z parametrami głosnika i z projektem moze by ktos zerknął i napisał czy da rade coś zrobić

Załączniki

Troche duza ta obudowa, powinna miec 40-45litrow. Bass-reflex za nisko nastrojony bo na 30hz, przesun strojenie na 40-45Hz powinno sie poprawic. Chco w takiej duzej budzie to kopiacego basu raczej nie bedzie.

Glosnik ma tylko 60W wiec jaki mostek TDA do tego? Pojedynczy TDA co najwyzej.

dziekuje za odpowiedz
Jeżeli zmniejszenie pojemności pomorze to wstawie przegrode, aby zmniejszyć pojemność
i zmienie strojenie na sugerowane.

mozesz testowo wlozyc np pare opakowan cukru co zmniejszy pojemnosc skrzyni i wtedy bedziesz wiedzial czy cos pomaga, poswiec jedna rurke BR na docinanie az po odpowiednie strojenie

takze butelki z napojami swietnei sprawdza sie w postaci czegos co pomoze zmniejszyc bude

Podstawowe pytanie - jaki jest przedwzmacniacz ?

Czy test przeprowadzales ze swoimi kolumienkami.

przedwzmacniacze przerabiałem mozna powiedzieć że trzy.
pierwszy to jakis zestaw do samodzielnego montazu z regulacja wzmocnienia, regulowanym filtrem dolnoprzepustowym i płynnym przesunieciem fazy, drugi to tylko regulacja wzmocnienia i filtr dolnoprzepustowy a docelowo został sam potencjometr bo te filtry w niczym nie pomagały. A cała regulacje przeprowadzam w amplitunerze wiec doszłem do wniosku ze niepotrzeba filtru skoro amplituner robi to samo co filtr.
amplituner to thomson dpl500.
dzis od rana kombinowałem z dokładaniem cukru aby zmniejszyć pojemność , delikatnie pomogło ale dochodze do wniosku że muzyke lepiej słuchać bez suba w stereo a tylko do filmów w 5.1 go załaczać. Jak słucham muzyki z włączonym subem to słychać że coś trace amplituner jakos tak przekierowuje ten sygnał że brakuje czegoś.
Moze ktoś z urzytkowników tego forum ma wzmacniacz thomson dpl500, dpl550hl lub dpl2000 i sie wypowie to sa prawie te same wzmacniacze tylko 550ht ma wbudowany wzmacniacz dla suba a 2000 ma dekoder DTS i chyba jest mocniejszy.
pozatym zastanawiałem sie jeszcze nad innym głosnikiem wywalic ten co mam a moze jakis inny lepiej zagra w tej obudowie tylko tutaj pytanie jaki głosnik by ladnie zagrał?
może ta obudowa wystarczy aby zrobić sub w obudowie zamknietej bo ponoć takie ładniej graja. Ja niejestem zwolennikiem samego techno i skrecaniu basu na maksa a raczej muzyki dance, pop, czasem muzyki klasycznej i filmów.

Powrót