• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zwrotka do stx z forum

Reakcji
0
Zrobiłem zwrotkę z forum do :
STX GDN 14 100 8 SCX + PJ
i ma taki efekt jeśli dam troszkę więcej na wzmacniaczu to mi zatyka jakby kanał???
Co źle zrobiłem??
Po podłączeniu głośników bez zwrotki grają dużo głośniej i tak jakby wysokotonowy miał dziwny lekki pierd czy to oznacza że głośnik uszkodzony???

Wzmak sprawny bo to amplituner duala i działa z innymi kolumnami wyśmienicie.

Ale czy to możliwe że on bez zwrotki to prawie chce rozerwać te głośniki i to lekko pod 4 wyżej już się bałem?

Wzmacniacz może być sprawny, ale jak każdy przy zbyt mocnym sygnale wejściowym może się przesterować.
Ponawiam pytanie, co to za wzmacniacz?

[ Dodano: 2010-01-28, 18:08 ]
wojowojo napisał:
le czy to możliwe że on bez zwrotki to prawie chce rozerwać te głośniki i to lekko pod 4 wyżej już się bałem?
To właśnie jest przester wzmacniacza. Mocny wzmacniacz będzie "trzymał" głośnik i nie pozwoli mu na zbyt duże wychylenia pod warunkiem, że obudowa jest dobrze dobrana i nie przesadza się z mocą.

Wzmak to dual cr 1730 chyba ma ze 2x35W
Obudowy policzyłem i mają zgodny litraż z polecanym przez program WinISD z basreflexem.

rezystor zastosowałem 4,3 oma 5W
kondensator 2,2uF 250V MKT
kondensator 10uF 50V BP
chyba powinna zwrotnica działać?

Re: zwrotka do stx z forum

wojowojo napisał:
Po podłączeniu głośników bez zwrotki grają dużo głośniej i tak jakby wysokotonowy miał dziwny lekki pierd czy to oznacza że głośnik uszkodzony???

Chyba sobie żarty robisz, że pj'kte pusciłes bez zwrotki (całe pasno) i to dość mocno wysterowane? Przecież kopułka nie wytrzyma takiego sygnału powyzej kilku wat, moze nawet nie wiecej niz 2W :|

Pozatym tylko tyle elementów? Bez cewki na midwooferze?

wojowojo napisał:
Wzmak to dual cr 1730 chyba ma ze 2x35W
No i masz przyczynę "zatykania" kanału. Te kolumny potrzebują wzmacniacza, który będzie miał przynajmniej 60W @ 8 ohm.
W obecnym wzmacniaczu dajesz głośniej, podkręcasz basy a wzmacniacz i tak nie ma już siły grać tak głośno i dlatego zaczyna zniekształcać.
wojowojo napisał:
rezystor zastosowałem 4,3 oma 5W
kondensator 2,2uF 250V MKT
kondensator 10uF 50V BP
A gdzie cewki??

kolego to jest nie możliwe żeby ten wzmacniacz był za słaby większe kolumny pod nim latają i jest oki. Np altusy 110 i nie ma czegoś takiego.

[ Dodano: 2010-01-28, 20:32 ]
Naprawiłem hurrrrrrrraaaaaaa kondensator był wadliwy chyba wymieniłem i działa miodzio!!!!!!

Dzięki za pomoc i uwagi.

Powrót