sebco piszesz takie bzdury, że aż boli. Przyznam szczerze, że jesteś strasznie męczący w swoich bardzo ofensywnych, oględnych domysłach i skłonności do wyssanych z palca konkluzji. Moja cierpliwość jest na wyczerpaniu ale mimo to kilka słów napiszę:
Inżynierowie (zwracam Twoją uwagę, że taka jest poprawna forma tego słowa) znanych i mniej znanych firm to ludzie o ogromnej wiedzy i umiejętnościach. Problem tylko w tym, że rynek rządzi się prawami marketingu i zdziwiłbyś się jak często marketing "koloruje" rzeczywisty stan rzeczy (w przypadku znanych firm mało lub sporadycznie wcale, a w przypadku tych mniejszych to bardzo różnie bywa) - to po pierwsze. Po drugie uświadom sobie, że żyjemy w realnym świecie i nie istnieje tutaj coś takiego jak 100% powtarzalność. Lepsze firmy produkujące przetworniki mają mniejszy rozrzut parametrów przetworników (tego samego modelu) z różnych serii produkcyjnych, inne większy jednak taki rozrzut
zawsze istnieje. Mam nadzieję, że nie jesteś naiwniakiem, który wierzy, że wszystkie głośniki schodzące z taśmy produkcyjnej są mierzone ? Kolejną sprawą jest to, że lepsi producenci dysponują sprzętem pomiarowym o jakim amator nawet marzyć nie może, więc ich pomiary (jeśli nie uległy marketingowym "zabawom") są nadzwyczaj wiarygodne i nigdzie tego nie zanegowałem - umniejszenie konstruktorm (czy jak to Ty określiłeś: inżynierom) dobrych marek głośników to Twój wyssany z palca wymysł nie wynikający z mojej wypowiedzi (tzw. nadinterpretacja).
sebco napisał:
I wyprodukowanie dobrego głośnika to czysty przypadek.
Brednia. To stwierdzenie wynika z mojego postu ? Z której jego części ? Litości ! Ogarnij się człowieku.
sebco napisał:
Okazuje się on dobry gdy konstruktorzy kowalscy sami go przetesują
To zdanie dowodzi, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Mój poprzedni post uzasadnia konieczność dokonywania pomiarów w procesie projektowania zwrotnicy, a nie neguje jakość głośnika do czasu dokonania pomiaru.
Mam nieodparte wrażenie, że sam nie pamiętasz o co w ogóle pytałeś. Ponieważ jednak dotarło chyba do Ciebie, że nie masz racji wierząc w to, że da się policzyć zwrotnicę na kartce (wartości elementów do filtrów w zwrotnicy mówiąc konkretniej) to próbujesz marnych ataków stawiając idiotyczne tezy rzekomo wynikające z moich postów. Żałosne.
Dlaczego nie podjąłeś tematu charakterystyk fazowych przetwroników, których ani Vifa, ani ScanSpeak, ani wiele innych firm w ogóle nie publikuje ? Przecież ich znajomość jest niezbędna w procesie projektowania zwrotnicy ! Między innymi dlatego robi się pomiary jako punkt wyjścia do projektowania fitrów.
Swoją drogą kolejnym argumentem przemawiającym za niemożnością policzenia wartości elementów do filtrów zwrotnicy jest fakt, że musiałbyś także wyznaczać ręcznie charakterystykę fazową samego filtru, bo dopiero suma charakterystyk fazowych przetwornika i filtru da rzeczywistą wypadkową charakterystykę układu filtr+głośnik i ta jest najistotniejsza w pasmach podziału.
Dlaczego nie podjąłeś tematu dotyczącego wyrównania centrów akustycznych przetworników ? Przecież to ma wpływ na wzajemne relacje fazowe przetworników w pasmach podziału.
Jako ostateczną konkluzję moich prób wyklarowania Ci stanu rzeczy zacytuję mojego przedmówcę:
bart210 napisał:
zwrotnicy się nie oblicza tylko projektuje za pomocą sprzętu pomiarowego
Dalszej polemiki poza tematem nie będę już podejmował z powodów wyżej jasno zdefiniowanych - nie mam ochoty na idiotyczne, offtopowe dyskusje. Co uczynisz z informacjami już przekazanymi Ci w tym wątku (czy je przyswoisz czy zignorujesz) to Twoja sprawa.
P.S. Sugeruję docenić moją cierpliwość w tej dyskusji