Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
. Co do filtrów to takie najczęściej znajduję w schematach. W tych podanych linkach też takie są tylko bez regulacji, np. ten:Załącznik 4459
ale dla jasności podaję link do takiego projektu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1253340.html
Moje zdanie jest takie;' na pcozatek zrob zwykla zwrotnice, bedzie mniej porblemow i nabierzesz doswiadczenai. Potem mozesz cudowacRaz jeszcze przypomnę że głównie chodzi mi o za i przeciw wynikające z zastosowania takiego opampa odejmującego do filtrowania, bo nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek opinii na ten temat.
dokaldnie, dlatego zgranie fazowe lepiej zrobic w inny sposob (zmiana f. podzialu, zmiana stromosci filtrow, pochylenie kolumn, etc).z tą korekcją fazy nie jest tak łatwo dla regulowanych filtrów.
I bardzo dobrze, odrobina uporu na pewno sie przydaNie odwiedziecie mnie od zrobienia zwrotnicy. Jak obiorę koncepcje to na pewno doprowadzę to do końca.
-lenny :W aktywnej można przecież dokręcać fazę all-passem ;]
-misiomor: eżeli spróbuję np. kręcić fazę midwoofera do tyłu owym all-pass'em, dostanę jakieś przesunięcie przy fc - powiedzmy że brakujące 50deg przy 2k w przykładzie powyżej - co oznacza konieczność zastosowania all-passa z fc przy ok. 4k. A więc mamy coraz większe przesunięcie fazy w miarę jak jedziemy w górę z częstotliwością - a to jest dokładnie odwrotnie do tego czego byśmy chcieli celem uniknięcia tych przeciwfaz przy 6k - z all-pass'em ten problem przesunie się niżej i będzie bardziej dokuczliwy.
Jeżeli spróbujemy kręcić all-pass'em fazę tweetera do przodu, fc all-pass'a wyjdzie przy 1k i zaczniemy mieć problem z przeciwfazami również poniżej podziału.
All-passy niestety kręcą fazę w strone "przyczynową" i dlatego tak ich nie lubię, wolę dobrać rzędy filtrów a nawet tego czy tamtego popsuć dając np. szeregowe RC zamiast gołego C. All-pass zreszta nie zwalnia nas od obowiązku pomierzenia tych cholernych faz celem dostrojenia owego wynalazku.
A po Co Ci przesuwnik fazy o skokowe 180 stopni? Przeciez wystarczy zamienic koncoki kabli (plus z minusem) na zaciskach kolumny. Jesli juz robic, to taki z plynna regulacja, ale w swietle tego co wyzej przytoczylem, najlepiej wale nie robic.Na schematach spotkałem różne rozwiązania i nie wiem czy wystarczy tylko takie o 180* czy lepiej np. co 90*. Fajnie że podpowiadacie. Dzięki.