Pawel S., dzięki za zaangażowanie. Mam kilka następujących pytań. Może inni przyłączą się do tematu?... :roll:
1. Obudowa - Chciałbym zrobić obudowę trochę niestandardową: pochyloną do tyłu o 5°, z oddzielną komorą na wysokotonowy. Wszystko przedstawiam na rysunku.
Oto pytania:
a) Czy pochylona obudowa oprócz lepszego efektu wizualnego zapewnia lepszą fazową i czasową spójność dźwięku?
b) Czy przy pochylonej konstrukcji o 5° wymagane są zmiany w zwrotnicy związane z przesunięciami fazowymi?
c) Jaką pojemność powinna mieć komora średniotonowca? Czy to nie ma większego znaczenia?
d) Przy objętości 30 l dla GDN-22-140-8-SCX strojenie powinno być na ok 42 Hz? Średnicę i długość otworu sam obliczę z BassBox-a 6.
e) Czy wydłużony z tyłu cokół (zaznaczony na rysunku zielonym kolorem) solidnie utrzyma kolumnę? Czy jest konieczne stosowanie komory balastowej?
2. Zwrotnica
f) Czy zastosowanie wszędzie kondensatorów elektrolitycznych (oprócz 2,2μF w sekcji wysokotonowej) bardzo wpłynie na jakość dźwięku? Czy można za pomocą słuchu wyłapać różnicę?
g) Może tylko kondensatory 6,8μF i 30μF (2 x 15μF) dać elektrolityczne? Reszta MKT (poliestrowe) lub MKP (polipropylenowe)? O ile zwiększy się koszt zwrotic i jak to wpłynie na jakość?
h) Czy MKP lub MKT wystarczą na napięcie 100V? Bo wiem że elektrolity powinny być na 100V.
i) Jakie są częstotliwości odcięcia tej zwrotnicy (tu pytanie do
Pawla S.)?
3. Wytłumienie
j) Czy taki układ wytłumienia będzie dobry (kolor srebrny - stara kołderka, niebieski - gąbka i ... czarny. Czym wytłumić komorę wysokotonowca (pianka czy gąbka czy jeszcze coś innego)? Wiem że wytłumienie dobiera się doświadczalnie (
Pawel S.), ale chcę wiedzieć tak mniej więcej.
To TYLE moich pytań. Jestem na razie początkujący w DIY Audio więc nie obrażajcie się na mnie. :grin: Jak ktoś coś wie niech napisze np. f) i odpowiedź. Z góry WIELKIE DZIĘKI!