• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica do GDN-17-140-8-SK i GDWK-10-250-8-AWX

Reakcji
0
Witam. Czy jest zwrotnica do tego zestawu i czy ktoś z diyaudio wykona komplecik na zamówienie ? Tak poczytałem i dosyć często są pytania o tego SK, ale 14. Czy zwrotnica od 14 SK i 10 AWX będzie dobra czy trzeba ją przerobić ? Czy ten SK zagra lepiej w zamkniętej czy z Bass Reflex (Tunel bass-reflex 75x158 starczy czy o większej średnicy)? Jaką skrzynię (litraż) najlepiej zastosować ? I czy wzmacniacz 60W wystarczy ? Ponoć STX potrzebują porządnego kopa. Mam tanie dojście do płyt MDF 18mm - powinna chyba wystarczyć ?

// Tańszy wariant to PJ + 17 SK - tu da radę zwrotkę wystrugać ?

clipparion, zwrotnice się robi pod konkretne głośniki na podstawie pomiarów i nikt Ci jej nie zaprojektuje bez nich(są symulatory,kalkulatory ale na zwrotnicach zaprojektowanych przeznie,zestaw gra mocno przeciętnie,a żeby niepowidzieć żle).Albo już ktoś mierzył te głośniki,ma zaprojektowane zwrotnice i się z Tobą podzieli schematem ,albo wysyłasz głośniki do kogoś na pomiary i projektujesz z nami zwrotkę.

Pawel S. napisał:
a wkurzacie mnie...
Nie było w gotowych zwrotnicach to zapytałem :) Nawet jak gdzieś to już na forum umieszczałeś wcześniej, to nie widziałem tego...

Widzę że ta kopułka AWX to potrzebuje trochę elementów (co za tym idzie zabawy z nią) żeby zagrała...

melisław napisał:
Widzę że ta kopułka AWX to potrzebuje trochę elementów (co za tym idzie zabawy z nią) żeby zagrała...
eee tam, jedna cewka więcej, dużej różnicy w portfelu nie odczujesz :razz:

Miał ktoś 10-250-8-AK? Jest zaledwie 11zł droższa od PJ a odsłuchowo jest jakaś większa różnica?

Rfck, przesymuluj sobie w SW, będziesz wiedział.Ta kopółka ma podbicie koło 10kHz które ma likwidować.Lecz z doświadczenia wiem że ona będzie degradować dzwięk.

Powrót