• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zwrotnica do STX 42-300-04 sc

Reakcji
0
Witam potrzebuje pilnie zwrotki do tego głośnika(temat) potrzebny mi na sobotę. Chodzi mi o to żeby chodź trochę stłumić wysokie tony. Ma to być zwrotnica pasywna. Wzmacniacz ma 200W/4ohm . Proszę o jakiś schemat i wartości .

Re: zwrotnica do STX 42-300-04 sc

evo116 napisał:
Chodzi mi o to żeby chodź trochę stłumić wysokie tony.

No to dajesz cewkę w szereg przed głośnikiem i załatwione,a jaka? jak największą (w zależności jakie ma być tłumienie).

lepiej napisz do czego Ci to,wtedy można coś więcej napisać.

W takim przypadku najlepsza jest zwrotka aktywna (crossover) a ja myślę ze na około 150Hz cięcie będzie w sam raz ;] ale to tylko moja opinia :)

No wiem. Ale na razie nie mam kasy na crossa i dlatego chciałem jak na razie zwrotkę pasywną

Ja bym radzil sama cewke min 4,7mH. Dodanie kondensatora i to o wartosci az 220uF pewnie spowoduje spadek impedancji duzo ponizej 4om co moze sie zle skonczyc dla wzmacniacza.

Jak zastosuje cewke rdzeniowa ze stosunkowo cienkim dutem to impedancja nie powinna zapedzic sie bardzo nisko.

Powrót