• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica-dobór elementów z Grelton-u. HELP

Reakcji
0
Witam

Załączam skompresowany plik textowy ze wstawionymi obrazkami z projektem zwrotnicy i wykresami. Wstępnie wypisałem elementy składowe. Czy dobór jest właściwy?
Nie było kondensatora 0,47. Zamiast niego dam w szeregu 2x1mikro.

Zweryfikujcie moje poczynania zanim popełnię jakieś głupstwo.

Szkoda ze dwoch W200S nie dales na kolumne....
Mialbys je do emerytury
Ale wyglada OK

Jest okazja. Wysokotonówki w niezłej cenie http://www.allegro.pl/item107189003_wysokotonowe_visatona_sprzedam_pilnie.html

Patrząc na parametry:
Frequency response (-10 dB) 1000 - 22000 Hz (- 8 dB)
to chyba nie jest rewelacja.

Posymulowałem do nich zwrotkę. Zastanawiam się tylko co będzie jak np. kopułka się spali. Jest już nie produkowana. W przypadku konieczności zastąpienia jej inną trzeba będzie zmieniać też zwrotnicę. Słuchał ktoś w ogóle tego przetwornika?

Chyba jednak zainwestuję w coś nowocześniejszego czyli G20SC.

[ Dodano: 2006-05-30, 16:09 ]
Szkoda ze dwoch W200S nie dales na kolumne....
Mialbys je do emerytury
Ale wyglada OK

Ten sam gość ma też w dobrej cenie w250s. Tylko one dużego pudła wymagają.
2xw200s to już przekracza budżet :(

Załączniki

polecam ci g20sc
naprawde dobra rzecz za te pieniadze, nie bedziesz zawiedziony!!!! ;]
sam go uzylem ostatnio i chociaz nie jestem jeszcze jakims expertem w tej dziedzinie i stawiam dopiero pierwsze kroki to chyba sluchu nie musze wiedza popierac ;p
uzylem tego przetwornika wlasnie zobacz pod tematem kolumienki barta...pozdrawiam: bart

Powrót