• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Reakcji
3
Witam wszystkich.
Chciałbym przedstawić projekt swojej zwrotnicy do zestawu 2-way na głośnikach GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80. Zapewne większość zna je z konstrukcji Totem Mite. Chciałbym, aby bardziej doświadczeni użytkownicy zerknęli na ten projekt i zwrócili uwagę na być może popełnione błędy.
Głośniki zostały przeze mnie pomierzone Speaker Workshop-em już w docelowej obudowie. Symulacja zwrotnicy opiera się na tych pomiarach.
Poniżej przedstawiam zrzut z programu z głośnikami podłączonymi w fazie:

i podłączone w przeciw fazie:

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Załączniki

• wfazie-maly.jpg
    wfazie-maly.jpg
    39.2 KB · Wyświetleń: 0
  • przeciwfaza-maly.jpg
    przeciwfaza-maly.jpg
    39.2 KB · Wyświetleń: 0
Zdecydowanie za niski podzial. Musisz zwiekszyc do 3500Hz.
Cewka na basie za duza, chyba ze masz idealnie dopasowana akustyke pomieszczenia i nie podbija Ci dolnych rejestrow to mozesz taka zostawic.
Ja baze na GDN proponuje przyjac cewke 1.8mH oraz kondensator 6,8 uF.

Za niskie odcięcie - za duża cewka w dodatku z układem kompensacji impedancji 2.9mH (?) dla 4 omowego głosnika tego rozmiaru. -6db dla GDN poniżej 2khz. Dziwna zwrotnica dla GDWK -duża cewka równoległa i nietypowe wartosci kondensatora - ale tutaj nie powiem bo z tym głosnikiem nic nie robiłem. Z wykresu widać że głosnik nie jest dostatecznie filtrowany. To nie będzie dobrze grało.
Gdybyś robił na 8om GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/19 mógłbym coś doradzić.

Do 'Pawel S.' - kliknij na "Link do dużego obrazka" (dla wygody umieszczam grafikę na własnym serwerze)

Nowa wersja (w fazie). Głośnik wysokotonowy cofnięty względem niskotonowego o 1,15 cm (wyrównanie czasowe, zmierzone suwmiarką, obudowy testowe wykonałem w taki sposób, że panel z głośnikiem wysokotonowym jest ruchomy, dzięki temu mogę eksperymentować). Zmieniony tor na 12dB na niskotonowym. W/g porady kolegi 'pharoh'

Prostowałem charakterystykę. Niedawno miałem zwrotnicę identyczną jak Totem Mite. W niektórych utworach gdzie występowały sybilanty "coś" mi nie pasowało. Przejrzałem zmierzoną charakterystykę wysokotonowca. Zacząłem bawić się equalizerem w foobarze. Zniwelowałem 3dB górkę ok 14 kH i zaczęło mi to pasować, przestało "syczeć". Postanowiłem na stałe wmontować pułapkę w zwrotnicę.

Wygląda jeszcze gorzej.
Zwrotnice dla GDN moznaby uznać za prawie poprawną gdyby była do wersji 8om GDN13/40/2. Z tym że RC jest niepotrzebny. Wystarcz jej 1,3-1,4mH i kondensator 10uF ewentualnie odstrojony rezystorem 1-2,2om.
Do głośnika GDWK10/80/19 najczęściej dobierałem III rząd 3,3uF + 10-15uF i 0,27mH. Przed filtrem rezystor tłumiący 2,2-3,3om. Albo układ II rzędu 3,3-3,9uF i 0,27mH z układem RC o wartosci 3,3om + 1uF obniźającym impedancję powyżej 10kHz.

Przydałyby sie też wykresy głosników osobno nałozone na wypadkowy. Pomaga w ocenie zgodności fazowej.

A jeżeli chodzi o zgodność fazową głośników to nie mówi nam o tym wykres z odwróconym głośnikiem wysokotonowym? Im "głębszy" dół tym zgodność fazowa jest lepsza. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Za chwilę wrzucę zrzut z nałożonymi wszystkimi trzema wykresami.

Nie do końca. ten wykres pozwala ocenić zgodność fazy w punkcie podziału . Nie widzimy co dzieie się poza tym punktem. Inaczej - przy tak wąskopasmowej zapadłości na wykresie trudno jest ocenic czy zbocza opadania charakterystyki sa symetryczne.

Na wykresie obu głosników i ich złożenia będziesz widział czy wypadkowa charakterystyka w żadnym punkcie nie opada poniżej charakterystyk składowych głosników.

---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:27 ----------

I usuń ten RLC w głosnika wysokotonowego.

Zrzut ekranu wszystkich trzech charakterystyk

wszystkie-trzy-01.jpg

Link do dużego obrazka

Nie potrafię dodać dużego obrazka bezpośrednio do mojego posta. Przyznaję się, nie czytałem żadnego FAQ odnośnie tego tematu :-) Na razie będę umieszczał linki do obrazów na swoim serwerze jeżeli Wam to nie przeszkadza.

Za chwilę dodam zwrotkę bez pułapki RLC

Bez pułapki RLC

Ostatnia edycja:
Kolejna wersja zwrotnicy.

To już jakoś wygląda :). Osobiście poszedłbym jeszcze w kierunku nieznacznego zmniejszenia cewki niskotonowego lub spróbuj zmniejszyć kondensator w korektorze impedancji co powinno pozwolić podnieść pasmo w zakresie średnich tonów bo pomiędzy 1,5 a 4kHz masz wyraźne obniżenie tego zakresu.

Być może ewentualnie powiększ trochę wartość cewki w filtrze wysokiego bo zbyt mała wartość nie jest korzystna bo filtr ma wyższą dobroć i zaczyna ci podbijać pasmo w zakresie 4-5kHz .

Jeżeli korektor RLC dla wysokotonówki jest konieczny to przeprodzać symulację impedancji i sprawdź czy ci minimum zbyt nie spada bo tam masz niewielki rezystor i możesz mieć dość niskie lokalne minimum. Gdyby były problemy z impedancją to możesz zrobić układ szeregowy. Połącz te elementy RLC równolegle a następnie wepnij szeregowo z kopułką. Zapewne będziesz musiał nieznacznie poprzerabiać ich wartości ale to nie problem :)

Powrót