• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica pod kolumny 3way

rumak_2006 napisał:
GDN32-300-4Ohm,GDM18-150-8Ohm i 2 wysokotonowe GDW10-200-8Ohm.
2 wysokotonowe w jednej obudowie?? :???:
wybor nie najlepszy wiec kup dowolna zwrotnice uniwersalna lub zmien glosniki na cos lepszego

na początek standardowo ARN150 + SC10N koszta nie są wysokie, projekt zwrotnicy znaleźć nie trudno, w sam raz na zdobycie pierwszych doświadczeń ;)
a jesli autor tematu ma aspiracje na cos wiekszego, to najlepiej skopiowac juz istniejaca konstruckje

[/quote]2 wysokotonowe w jednej obudowie?? :???:
wybor nie najlepszy wiec kup dowolna zwrotnice uniwersalna lub zmien glosniki na cos lepszego[/quote]

Dlaczego nienajlepszy przy 2 gł. basowych 32cm-300W musi być też dobry sopran.Chcę dać 1 kopułkowy i 1 tubowy.

rumak_2006 napisał:
Dlaczego nienajlepszy przy 2 gł. basowych 32cm-300W musi być też dobry sopran.Chcę dać 1 kopułkowy i 1 tubowy.
kompletnie bez sensu. I co chcesz tym niby osiągnąć?
Masz wogóle czym napędzić takie kolumny na dwóch 12' ?

Wyszło mi że strojenie kolumny wynosi 33,75Hz.Czy to jest dobre strojenie???

[ Dodano: 2007-10-19, 10:18 ]
Mam czym je napędzać a pozatym jakbym chciał coś słabego to już wolałbym kupić sobie głośniczki do kompa.A te kolumny robie głównie na imprezy i do głośnego słuchania.Prawdę mówiąc to nie zależy mi na wzorowej czystości dzwięku bo i tak nigdy tak nie ma zależy to nawet od ustawienia kolumn.Pozdro

masz czym ? znaczy co konkretnie masz ?
napędzanie takich kolumn wzmacniaczem o mocy mniejszej niż 300w jest kompletnie bez sensu.

rumak_2006 Po pierwsze promio- wepchałes sie koledze w temat.
2priomo- jak niemasz doswiadczenia to słuchaj co ci inni piszą.
3załóz sobie nowy temat i wtedy mozna po rozmawiac.

Powrót