• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica pod sph-176 i xt19

Reakcji
0
Prosze Was, jestescie moją ostatnia nadzieją na pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy pod w/w głośniki. Najlepiej jakby ktos z Wa-wy zechcial pomóc

Witam,
C1 dla Xt19 > 22mikro > to raczej pomyłka. Tak na pierwszy rzut oka.
Pozdrawiam, Piotr01

Langusta na x-overze obliczales? Szczerze ci powiem ze ta ktorą sam robilem jest lepsza. Po co ciac sph 4 rzedem skoro wystarczy drugim, natomiast xt lepiej trzecim rzedem, do tego tlumik dla xt i korektor impedancji dla sph.

Dzisiaj postaram sie jakas zwrotnice zrobic. Ostatnio to sie nie wyrabiam. A ta z linku to totalna tragedia.

[ Dodano: 2006-08-30, 23:59 ]
No i sa zwrotnice. Panowie wisicie piwo i to dobre.
sph176xt19tdyk3.png

sph176xt19td2et6.png

[ Dodano: 2006-08-31, 00:01 ]
Ta z 1rz ma troche wieksza kompensacje BS i powinno byc z niej wiecej basiku. Za dobranie efektywnosci nie dam sobie reki obciac, kto wie czy nie trzeba bedzie samemu nieco rezystorkami sie pobawic.

Jak obciałes xt19 o 2-3dB to teoretycznie powinno byc wszystko ok. Dzieki Borys, z chęcią postawilbym ci piwo ale sądze ze nie wytrzymaloby podrózy samochodem poczty polskiej :grin:.

[ Dodano: 2006-08-31, 09:24 ]
Borys nie wkurzaj sie, ale mam dwa pytania: zwrotka z 1rz ma korektor impedancji, a z 2rz juz nie, dlaczego? Dlaczego w jednej tłumiki są rózne w obu zwrotnicach (czy tylko eksperymentowales tłumikami)?

krasz1 napisał:
[ Dodano: 2006-08-31, 09:24 ]
Borys nie wkurzaj sie, ale mam dwa pytania: zwrotka z 1rz ma korektor impedancji, a z 2rz juz nie, dlaczego? Dlaczego w jednej tłumiki są rózne w obu zwrotnicach (czy tylko eksperymentowales tłumikami)?

To jest bardzo oczywiste tylko trzeba troche pomyslec i popracowac samemu, specjalnie zrobilem 2 zwrotnice a nie 1. Dziennie odpowiadam conajmniej na 20 rozmow w temacie zwrotnic, przyznam szczerze ze zaczyna mnie bardzo irytowac to odwalam cala robote.
karasz1 bardzo chetnie odpowiem na twoje pytania tylko napisz mi chociaz twoje przypuszczenia, tak zebym widzial ze tez cos rzeczywiscie wlozyles pracy - zdobywanie wiedzy to tez praca.

Powrót