• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica - pojemność kondesatora a punkt podziału

Reakcji
0
W fabrycznej zwrotnicy jest kondensator 5.6uF 100V. Muszę go wymienić (dla pewności) ponieważ jest spuchnięty wskutek "przegięcia" z mocą. Problem w tym, że jest trudno dostępny. Jeżeli wstawię 4.7 uF w jakim stopniu zmieni się punkt podziału?

Lepszym pomysłem od zastosowanie 4,7uF jest połączenie 4,7uF z 1uF wtedy będzieś miał 5,7uF. Wartość dużo bliższą niż niż w przypadku 4,7uF

Dzięki za propozycje, ale po 1 cena z wysyłką jest zaporowa, po 2 na poniedziałek muszę już mieć "kondziorki". Jeżeli wstawię 4.7 uF, to jak zmieni się punkt podziału? Druga sprawa, spalone tweetery miały 6 Ohm, zamienniki które zamierzam wstawić mają 8 Ohm. Wiem, że powinno się wykonać pomiary, ale nie ma na to czasu, ani funduszy.

Nie mam wielkiego doświadczenia, ale z twoim podejściem możesz tam wsadzić co chcesz. Jak niema konda 5.6 w sklepie to złóż dwa lub trzy równolegle aby pojemność była jak najbliżej oryginału.
Ale przez to że wkładasz tam zupełnie inny głośnik to cała operacja jest bez sensu.

Jeżeli wstawię 4.7 uF, to jak zmieni się punkt podziału? Druga sprawa, spalone tweetery miały 6 Ohm, zamienniki które zamierzam wstawić mają 8 Ohm. Wiem, że powinno się wykonać pomiary, ale nie ma na to czasu, ani funduszy.
to zmien na 4,7 w obu kolumnach i po problemie ;)

Podział przesunie się w górę, im większa pojemność tym niższe częstotliwości przenosi.

Podział przesunie się w górę, im większa pojemność tym niższe częstotliwości przenosi.

To w tym przypadku przesunie się w dół (fabryczny kondensator ma 5.6 uF).

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie napisałeś jak to zwrotnica i jaki ma spadek.. 1, 2 rząd?

Zwrotnica jest 3-drożna. Pozostałych parametrów nie znam, ponieważ producent nie udostępnia żadnej dokumentacji. Nawet na głośnikach nie jest podana moc, jedynie impedancja.

Przesunie sie podział i rozjedzie sie faza.
Takie działanie spowoduje pogorszenie gry kolumny

Jedyne sensowne wyjście to wsadzić taki jak był lub jak panowie radzili
4,7 i 1 równolegle
0,1uF nie bedzie juz miało znaczenia

Przesunie sie podział i rozjedzie sie faza. Takie działanie spowoduje pogorszenie gry kolumny

Właściciel nie jest audiofilem, tylko typowym użytkownikiem (wręcz amatorem, sam fakt że zabrał sprzęt do ogrodu i "przywalił" tak, że się zadymiło ze zwrotnicy o czymś świadczy)...

- - - - - aktualizacja - - - - -

raczej zostanie w tych samych okolicach, bo zmieniasz tez glosnik z 6r na 8r

Czyli można śmiało wlutować 4.7 uF. Oryginalne 5.6 uF są napuchnięte wskutek przeciążenia, dlatego dla pewności wolę wymienić, a nic nie poradzę, że w pobliżu takich nie ma.

Po twoich wpisach w czysty sposób odczytuje jakiej odpowiedzi oczekujesz.
Wiec wsadz 4,7uF i skonczmy tez temat

Powrót