• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica samorobka czy Janbo

Reakcji
0
Mam dylemat szykuje sie z zamiarem kupna zwrotnicy która by grala a głosnikami Tonsila GDN 20/80/2 i GDWK 9/120 oraz sredniakiem STX GDM 14-100-8-SS i zastanawiam sie nad zrobieniem zwrotnicy ktora wykonal MarekW oraz nad kupnem zwrotki Janbo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71129410 obie te zwrotki sa w tym samym przedziale cenowym co mi doradzacie.
pozdro

wywal tego STX'a i daj coś normalnego na średnie!! Np tonsil 10-60-2 czy tesle ARX150-23-8 (ta pasuje w miejsce tego STX'a idealnie)

nawet nie bierz pod uwagę zwrotki gotowej ....
pozatym ten stx to szit...
weź to co poleca SW...

Idealnie moja zwrotka nie bedzie pasowac, do tego zestawu glosnikow.
Zreszta im gorsze glosniki (patrz ten sredniak) tym lepiej trzeba by go filtrowac co z kolei niepotrzebnie podnosi koszty ktore mozna by wlozyc na lepszy glosnik.
Moje cewki robie roznymi metodami, ostatnie mialem z odzysku zarowno cale jak i szpule, drut nawojowy w sklepach u mnie jest.Odwijam np stara i mierze , lub ide gdzies na lepsze maszynki do mierzenia, zalezy do czego i kto moze mi pomoc.Ostatnio bylem tez u gostka ktory ma fajna nawijarke, choc jest stolarzem.Kazda metoda jest dobra;)
Mialem praktyki z 11 lat temu w zakladzie gdzie regenerowali silniki (przewijali) i trafa, tam tez byl niezly sprzet.Recznie tez da sie nawinac co wypraktykowalem, tylko najlepiej taka w zywicy zatopic na koncu po zmierzeniu.

tego sredniaka zmienie jak w swoim czasie moze juz nie długo na Tesle ARP 150-00/8 albo ARX 150-23/8 i mysle ze to bedzie o wiele lepsze rozwiazanei tylko te glosniki wchodza w gre poniewaz kazdy inny nei pasowal by idealnie w otwor po sredniaku.
pozdro

Powrót