• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica SC10n + ARN 150

Reakcji
0
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów:)

Zamierzam w swoje kolumienki zainstalować wysokotonowce Visatona SC10n (w miejsce obecnych ARV 104).
Dlatego usilnie poszukiwałem schematu zwrotnicy do tego zestawu. No i znalazłem, właśnie na tym forum.
Mój problem to wartość kondensatora na scieżce ARN, który na schemacie ma wartość 4,9mikroF. O ile mi wiadomo to nie robi się kondenstarów o takiej pojemnośći (tylko 4,7 mikroF).
Moje pytanie brzmi, czy mogę wstawić zamiast 4,9 ten o wartości 4,7? Czy bardzo zmienią się parametry zwrotnicy? Czy może pokombinować z połączeniem dwóch (kilku?) kondów, by dobić do wartości 4,9?
Szczerze mówiąc jestem raczej laikiem, jeśli chodzi o zwrotnice, także proszę o wyrozumiałość:)

P.S. Jaką częstotliwość podziału ma ta zwrotnica?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi:)

Załączniki

• zwrotka_sc10n_188.jpg
    zwrotka_sc10n_188.jpg
    13.5 KB · Wyświetleń: 0
zastosowanie konda 4,7uF lekko zmieni sposob filtracji ale w stopniu raczej nieslyszalnym. spokojnie mozesz zaoszczedzic i dac jednego konda

Mam podobny problem jak caMaro
Moje podłogówki są na 2 x ARN 150 8Ω i zamiast ARV 104 chcę również wstawić SC10n.
Znalazłem dwie wersje zwrotnic.
da3f5db01102aa89.jpg

c072778874a28e33.jpg

Mam dwa pytania:
1. Która zwrotnica będzie lepsza, co daje ta cewka?
2. Do dyspozycji mam ceweki 0,56 mH i 0,47 mH, 0,22 mH, 0,18 mH, która wybrać? Na schemacie są 0,50 mH i 0,20 mH.

P.S. Jaką częstotliwość podziału mają te zwrotnice?

geoorge napisał:
co daje ta cewka?
ladniejsza ch-ke na wykresie i nic wiecej - nie montuj jej!!

geoorge napisał:
Do dyspozycji mam ceweki 0,56 mH i 0,47 mH, 0,22 mH, 0,18 mH, która wybrać?
a nie lepiej zamowic odpowiednie w www.polink.com.pl ??
a jezeli masz na stanie te co podales to daj 0,47 i 0,22

geoorge napisał:
Jaką częstotliwość podziału mają te zwrotnice?
to akurat jest najmniej istotne :P

roznicy raczej i tak nie uslyszysz wiec mozesz zaoszczedzic
z drugiej strony jezeli na miejscu niemasz b-r to mozesz tez zamowic w polinku

Jaką wartość rezystora zastosować w zwrotnicy sc10n+arn150? Na schemacie jest 3-6 Ohm. Czy jest duża różnica miedzy np 3 Ohm, 4,7 Ohm a 6 Ohm? Którą wartość najlepiej zastosować?

No nic, dziś zamówiłem cały komplet elementów do zwrotki w polinku, a rezystory wziąłem 4,7 Ohma 10W, metalizowane. Jak mi nie spasi brzmienie to spróbuję na innych wartościach.

Powrót