• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica Tonsil Maestro S

Reakcji
0
Szukam schematu zwrotnicy do zestawów Tonsil Maestro S. Z tego co przeszukałem w sieci nie znalazłem nic konkretnego co by odpowiadało tym zestawom.

Są dwie opcje :

- znaleźć kogoś kto ma Maestro S, zrobi zrzut schematu wedle ścieżek na PCB i pomierzy przynajmniej cewki ale czy komuś się będzie chciało przy tym grzebać?
- napisać do Tonsilu z prośbą o udostępnienie schematu do Maestro S. Niedawno ktoś napisał do T+A o udostępnienie schematu podłogowych Criterion, bodajże model TB 160, produkowanych jakieś 20-25 lat temu i bez problemu mu przesłali ;^) może Tonsil też pomoże, kto wie ;^)

Choć jak patrzę na pomiar ch-ki to za głowę się łapie jak można tak spartolić potencjał tych wooferów i midrange na włóknie szklanym?

Niestety Tonsil nie udziela takich informacji... Taką odpowiedź otrzymałem z działu serwisu.

Kiedyś Tonsil do zestawów głośnikowych sam dawał karty charakterystyki wraz ze schematem zwrotnic.

Dziś się obawiają, że pojawi się szereg klonów Maestro S gdy udostępnią schemat? ;yyy A to dobre...

Nigdy nie miałem MaestroS i nie mam pojęcia o różnicach tych dwóch, tego z linku i tego z pytania.
Sam używam JBL w studio i B&W w domu, oba zestawy aktywne i od dwudziestu lat tak jest. To co zamieściłem znalazłem po wpisaniu tytułowego pytania.

Nigdy nie miałem MaestroS i nie mam pojęcia o różnicach tych dwóch, tego z linku i tego z pytania.
Sam używam JBL w studio i B&W w domu, oba zestawy aktywne i od dwudziestu lat tak jest. To co zamieściłem znalazłem po wpisaniu tytułowego pytania.

Spokojnie ;) Tylko napisałem że to nie jest schemat Maestro S, tak dla sprostowania.

Allures zero nerwacji, napisałem tylko co znalazłem na sieci i czego używam od 20 lat. Osobiście nigdy nie wrócę do pasywki, ale jeśli ktoś ma w tym dobrą zabawę lub nieodpartą potrzebę, nie mam nic przeciw. A jeśli komuś można pomóc bez specjalnego nakładu fizyki, to czemu nie pomóc?

Powrót