• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zwrotnica w170s /8 i sc10n

Reakcji
0
Witam.
Właśnie zamówiłem głośniki jak wyżej, chcę poskładać takie tańsze "ALTO" na sc10n. Problem jest taki że nie umie znależdż zwrotki do w170s ale 8 ohmowego, wszędzie tylko 4 ohmowe konstrukce. Ściągnąłem sobie Boxsim i tworzyłem troche czasu takie sobie zwrotki, proszę o ocene tych zwrotek , która bedzie lepsza, ewentualnie o całkiem nową zwrotnicę do tego zestawu. Głośnik chcę wsadzić do budy 22l i stroić gdzieś na 45Hz. Za pomoc dziekuję.

Załączniki

• zwrotka_2_wyk_177.jpg
    zwrotka_2_wyk_177.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 0
  • zwrotka_2_sch_173.jpg
    zwrotka_2_sch_173.jpg
    14.2 KB · Wyświetleń: 0
  • zwrotka_1_wyk_521.jpg
    zwrotka_1_wyk_521.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 0
  • zwrotka_1_sch_120.jpg
    zwrotka_1_sch_120.jpg
    16 KB · Wyświetleń: 0
Witam.
Też planuje zrobić kopie Alto II i znalazłem na stronie czeskiego Visatona wersje Alto II SC MK2 na W170S 8Ohm + SC10N 8Ohm.
Obudowa 33 litry (Alto II- 28 litrów). Nie znam czeskiego ale doczytałem że obudowę mozna zmieniać od -10 do +20% co będzie miało wpływ na brzmienie basu.
Zwrotnica: http://www.visaton.cz/czech/velkeobrazky/bonus_07_bweiche1.htm
Zastanawia mnie dwie rzeczy w jakiej obudowie lepiej by to zagrało(28 czy 33 litry), no i temat zwrotnicy co o niej myślicie (zastanawia mnie ten rezystor 10 Ohm i kondensator 68uF).

ja gdzies mialem zwrotnice ale nietsety na 2x170sc po 4r, jest sporo na audiomani o tym zestawie :) z sc10n

wrzuciłem te zwrotnice z Alto 2 SC MK 2 do boxim-a i ciekawa rzecz wyszła ale wydaje mi sie że za nisko to coś cięte jest, poszperałem troche na niemieckim forum i widać podobne rzeczy robia, czyli do 170-tki wkładają cewke ponad 2 mH i tworzą jakieś układy nz kondensatorów

[ Dodano: 2007-01-25, 22:51 ]
reszta

Załączniki

• alto_2_sc_mk_2_wykres_141.jpg
    alto_2_sc_mk_2_wykres_141.jpg
    42 KB · Wyświetleń: 0
  • bpj_do_bixim_a_141.zip
    bpj_do_bixim_a_141.zip
    103.5 KB · Wyświetleń: 0
  • alto_2_sc_mk_2_zwrotnica_802.gif
    alto_2_sc_mk_2_zwrotnica_802.gif
    4.6 KB · Wyświetleń: 0
chyba korekcja baffle stepu-zeby bylo wiecej basu. jesli sie myle niech mnie ktos poprawi.

pogieło was ?? SC10N prawie wogóle niejest filtrowany to na bank nie zagra....

Duza cewka dla basówki to oczywiście do kompensacji B-S

Powrót