• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ZWROTNICA

• Autor wątku Autor wątku x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

x

Reakcji
0
Wiem że to zabrzmi głupio, ale... co to jest ta "zwrotnica" /?

zwrotnica jest to element pasywny w kolunie który odpowiada za podział czestotliwości sygnału dla głosników znajdujących się w ów kolumnie. chodzi o to żeby wysokotonowy grał tony wysokie, niskotonowy niskie, no i średni średnie ja chcesz wiedzieć wiecej to wejdż na wp i w wyszukiwarce wpisz zwrotnica albo http://republika.pl/audioton/oglosnikach.html
tam jest miedzy innymi o zwrotnicy

zwortnica to niekoniecznie pasywny element, bo może być też aktywny, czyli taki co potrzebuje własnego zasilania.
x, Ty tak dla jaj pytasz czy serio??

no racja że są to elementy również aktywne np filtr dolnoprzepustowy z tej strony ale łątwiej wytłumaczyć na przykładzie takim jak ja podałem:) no ja też tak sie zastanawiam czy serio pytasz:)

zajaranyy napisał:
no racja że są to elementy również aktywne np filtr dolnoprzepustowy

filtr dolnoprzepustowy raczej zwrotnicą nie jest... to tak jak ze zwrotnicą kolejową: jedne pociągi jadą w jedną stronę, a inne w drugą. Filtr dolnoprzepustowy to tak jakbyś zatrzymywał np. lekkie drezyny, a ciężkie lokomotywy przepuszczał.

nie no sero !!!

Zamierzam wybudować swoje własne głośniki i jestem w tym nowiciuszem, wszędzie są atykóły dla zawansowanych, w jednym pisało o zwrotnicy i dlatego pytam.

Czyli mam rozumieć że muszę zamątować zwrotnicę. Aha... tylko jaką :)

Powrót