• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnice - rozmieszczenie elementow

Reakcji
0
Witam,

Po obejrzenie wielu projektow zwrotnic nasunelo mi sie pytanie, jak lepiej montowac elementy zwrotnicy, czy lepiej zaprojektowac plytke, czy lutowac elementy bezposrednio do siebie przyklejajac silikonem, klejem itd do kawalka plyty ( czy dowolnego sztywnego elementu )?

Jak Ci wygodniej, możesz zrobić płytkę z laminatu i polutować elementy. Ja taką "płytke" na zwrotnice wykonałem z kawałka sklejki i jest ok, więc możesz użyć coś sztywnego. Elementy możesz przymocować takimi "zatrzaskującymi wsuwkami".

Pawel S. napisał:
ja akurat preferuje montaz na plytce i do tego najczesciej na terminalu.

Ale czy wtedu szerokosc plytki nie jest ograniczona do otworu pod teminal?
Czy przy wadze elementow okolo 1kg dluga plytka przykrecona do terminala nie peknie?

3-way :neutral:

3 cewki rdzeniowe takie jak na ponizszym zdjeciu + jedna powietrzna.
72_1212077111_thumb.jpg

007dda6139752211.jpg

Z tym, ze w oryginale jest bi-ampling, a ja dam razem.

Pewnie w koncu tak bede musial, tylko ze w oryginale nie bylo to przewidziane, a paczka juz czeka na maty wygluszajace, wiec musialbym dolozyc 2-3 profile z dolu co podwyszy kolumne o 5 cm a fronty juz dociete :twisted:
Hmm, nie wiedizalem, ze ta zwrotka to taki potwor wyjdzie :cool:
Moze tak jak w oryginale dam na tylna scianke w polowie kolumny :?:

Sateo, mozesz cokół dorobic i w nim to schowac. wielkosc tej zwrotnicy bedzie zalezala glownie od cewek. jak dasz cienkie druty na rdzeniu to wcale az takie wielkie to nie bedzie :P

Elementy do zwrotki juz mam ( Polink :grin: ), i male to nie jest :grin:
Szczerze, to bardziej mi sie podoba bez cokolu, wiec pomyslalem, ze po fornirowaniu i wycieciu otworu pod woofer, zwrotke opuszcze na dno kolumny tuz nad BR albo trrminal, wymysle jaks uchwyt do zawieszenia. W razie potrzeby, po wyjeciu woofera powinno dac sie ja wyciagnac do gory.

a nie zmiesci sie za glosnikiem na tyle obudowy? tak zebys mogl przykrecic przez otwor pod glosnik

Powrót