• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnice, tor niskotonowy wybór cewek.

Reakcji
1
Witam

Jestem na początku prac nad zwrotnicami i mam jedno zasadnicze pytanie.

Chodzi mi o tor niskotonowy i wybór odpowiedniej cewki, czy będzie słyszalna różnicy pomiędzy cewkami:

1) cewka powietrzna 2,2mH drut 1mm, 1,8Ohm
2) cewka rdzeniowa 2,2mH drut 1,4mm, 0,15Ohm

Głównie chodzi mi o różnice w rezystancji cewek, cewki powietrzne mam natomiast rdzeniowe musiał bym zamawiać i nie wiem czy ma to jakiś sens, czy będzie słyszalna różnica.

Pozdrawiam i czekam na szybka i konkretna odpowiedź.

Taka duża wartość rezystancji mocno zmieni ci parametr dobroci głośnika niskotonowego (podniesie go). Duża rezystancja też jest odczuwalna w postaci spadku efektywności. Różnica odsłuchowa między cewkami będzie spora. Lepsza będzie ta rdzeniowa.

Rezystancja cewek.....problem

Rezystancja cewek.....problem

............Temat można zamknąć............

Dziękuje...

Ostatnia edycja:
Chyba nie sądzisz że uniwersalnym mierniczkiem zmierzysz dokładnie takie małe rezystancje? Zresztą zmierz sobie rezystancję samych kabli pomiarowych, to zobaczysz co pokaże:)

Można zmierzyć metodą techniczną, podłaczyć źródełko zasilania o niewielkim napięciu np 1 akumulatorek 1.2V i zmierzyć napięcie i prąd ;). Różnica między 0,2 a 2 ohmy będzie ewisdentna nawet na mierniku za 10zł.

Powrót